Özel HaberlerSağlık

Dijital Medyanın Çocuklar Üzerindeki Etkileri

Merhaba Gazetesi'nin hazırladığı "Sağlığın İzinde" programının sunucusu Elif Şahin'in konuğu olan Çisem Özkan, dijital medyanın çocuklar üzerindeki etkilerini değerlendirdi.

Dijital Medyanın Çocuklar Üzerindeki Etkileri

Dijital Medyanin Cocuklar Uzerindeki Etkileri 1
Dijital Medyanın Çocuklar Üzerindeki Etkileri

Sosyalleşmeme Çocuklar Üzerinde Olumsuz Etki Yaratıyor

Özkan, dijital medyanın çocuklar üzerindeki etkilerini açıklarken, özellikle sosyal medyanın günümüzün dijital sokakları olduğunu belirtti. Çocukların artık sokaklarda oyun oynamak yerine dijital platformlarda sosyalleştiklerini vurgulayan Özkan, bu sanal ortamın gerçek bir sosyalleşme olmadığını ve çocuklar üzerinde olumsuz etkiler bıraktığını ifade etti.

Cinsel Kimlikte Medyanın Etkisi

Konuşmasında cinsel kimlik gelişimi üzerindeki etkilerine de değinen Özkan, son dönemde sosyal medya aracılığıyla cinsel kimlik bozukluklarının sıkça görüldüğünü belirtti. Çocukların dijital ortamlarda kendi kimliklerini farklılaştırarak oynadıkları oyunlarda maruz kaldıkları uyarı ve içeriklerin cinsel kimliklerini etkilediğini dile getirdi.

Televizyon ve Telefona Uyarısı

Özkan, 0-6 yaş arası çocukların dijital medya temaslarına maruz kalmasının da gelişimsel farklılıklara yol açtığını söyledi. Özellikle ekran karşısında tutulan ya da telefon verilen bebeklerin iletişim becerilerinin gelişmediğini ve göz kontağını kaybettiklerini belirtti. Bu durumun atipik otizm gibi rahatsızlıklara neden olduğunu ifade etti. Ayrıca, okul çağındaki çocukları da etkileyen dijital medya bağlı rahatsızlıklardan bahseden Özkan, dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu, sosyal iletişim eksikliği gibi durumların dijital medya kullanımıyla ilişkilendirildiğini aktardı.

Ailelere Dikkat Çağrısı

Çocukların dijital medya kullanımının, empati duygusunun gelişmemesi, öfke kontrolünün zayıflaması ve değerlerin aktarılamaması gibi olumsuz sonuçlar doğurduğunu belirten Özkan, bu konuda ailelere dikkatli olmaları çağrısında bulundu.

Haber: Elif Şahin

Çisem Özkan Tatil Dönüşü Okul Rutini İçin Yapılması Gerekenleri Anlattı

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu