GündemKöşe Yazıları

Diyabet ve Kör Olma Riski

Diyabet ve Kör Olma Riski

 

Diyabetin en çok görüldüğü Avrupa ülkesinin Türkiye olduğunu biliyor musunuz? Ve daha da üzücü olan diyabetinin varlığından habersiz hastaların görme kaybı yaşama riski ile karşı karşıya kaldığını?

Ddiyabetin en çok zarar verdiği organlardan biri göz. Prof. Dr. Nurten Ünlü’nün verdiği bilgiler ışığında bu konuyu işleyeceğim bugün. Yüzyılın vebası olarak kabul edilen bu hastalığın önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirtmiş. Bu noktada Diyabet hastalarının gözlerinden şikayeti olmasa bile yılda en az bir kez göz doktoruna gitmelerinin fayda sağlayacağı açık.

Konuya dair yapılan araştırmalarda şu bilgilere işaret ediyor; Türkiye’de 20-79 yaş aralığında tespit edilen yaklaşık 7 milyon diyabet hastası bulunuyor.Bu rakam toplam yetişkin nüfusun yaklaşık yüzde 15’ine denk geliyor.

Kör kalma riski çok yüksek

Diyabetin en çok zarar verdiği organlardan biri olan gözler. Retinopati adı verilen durumun gelişimi sonucu retina kan damarlarında hasarlanma ve anormal yeni kan damarların oluşması ile görme kaybına neden olabiliyor. Diyabetin süresi uzadıkça diyabetik retinopati nedeniyle görme kaybı riski de artıyor. Diyabete eşlik eden diğer risk faktörleri; yüksek tansiyon, yüksek kolesterol düzeyleri, obezite, böbrek hastalığı, kansızlık, uyku apnesi ve gebelik.

Diyabetik makuler ödemin belirtileri

Bulanık görme, renkleri soluk görme, cisimlerin şekillerini ve boyutlarını farklı görme, görme alanında siyah noktalar, düz çizgileri dalgalı ya da kesik görme. Diyabetik hastalarda görme bozukluğu ve körlüğe neden olabilen diyabetik makuler ödem, hastaların yaşam kalitesini belirgin şekilde bozuyor.

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu