GündemGörüntülü HaberlerÖzel Haberler

Eczacı Odası Başkanı Gümüş: “İlaç Fiyat Kararnamesi Güncellenmeli”

Eczacı Odası Başkanı Gümüş: “İlaç Fiyat Kararnamesi Güncellenmeli”

 

Balıkesir Eczacı Odası Başkanı Göksel Gümüş ilaç fiyatlarındaki artışın eczacıların yaşadığı en büyük sıkıntı olduğunu söyledi. Eczacı için İlaç fiyat artışı karlılığın azalması demek. Fiyat kararnamesi güncellenmeli” dedi.

“Eczacılarımızın Hakkını Korumak Görevimiz”

Balıkesir EczacıOdası Başkanı Göksel Gümüş MERHABA’ya yaptığı konuşmasında, “Bizler yönetim olarak 7’nci yılımızdayız. Başkanlıklarda değişiklikler oldu. Aramıza yeni katılanlarımız oldu. Kendi içimizde görev değişimleri yaşandı. Görevimiz geçmiş dönemlerde olduğu gibi eczacılarımızın aldığı hizmet kalitesini arttırmak. Eczacılarımızın hakkını menfaatini korumak için elimizden geleni yapmak” dedi.

İlaç Temininde Yaşanan Sıkıntı

Balıkesir Eczacı Odası Başkanı Göksel Gümüş “Eczacıları yeni yıl öncesi yaşadığı ilaç yokluğu sıkıntısı son 15 gündür yeniden başladı. Haziran ayında ilaca zam söylentisi var. Biz eczacılar ilacın pahalanmasını istemiyoruz. Eczacının sorunu ilaçtaki karlılık. İlaç fiyatı arttıkça karlılığımız düşüyor ”dedi.Gümüş konuşmasında Balıkesir ‘de eczacıların ilaç fiyatlarındaki zam konusu gündemdeydi ve güncelleme olmadığı için ilaç yokluğumuz çok fazla idi. Yüzde 37’lik zam sonrası biraz rahatlama oldu ancak yeterli olmadı. İlaç firmaları da zorlanıyor. Lojistikte faaliyetlerdeki maliyet artışı ile ilaç firmaları rahatlamıştı ancak yine sıkıntılar başladı. Haziran gibi başlar diye bir öngörümüz vardı. Bir söylenti var Haziranda zam diye ancak ne kadar doğru bilmiyoruz. İlaç fiyatı arttıkça eczacının kar oranı düşüyor ”dedi.

Balıkesir’de Eczacılar Ekonomik Zorluk Yaşıyor

Balıkesir Eczacı Odası Başkanı Göksel Gümüş “Balıkesir’de 454 eczane var. Nüfus oranına baktığımızda yeterli sayıda. Eczacı sayımız çok ancak, 454 eczane arasında 250’e yakını ekonomik anlamda zorda. Yarıdan fazla ekonomik sorun yaşayan var diyebiliriz. En önemli konu ekonomi.13 yıldır güncellenmeyen bir fiyat kararnamesi olduğu için. O dönemdeki fiyatla bu zamandaki 100’ün üzerinde çıkan fiyat zammı söz konusu olduğunda eczacının karlılığı düşmüş durumda. Giderimiz büyümekte ancak gelirimiz küçülmekte. Bu durumda ciddi sıkıntılar yaşıyoruz.”dedi.

Fiyat Arttı Ancak İlaç Kararnamesi Aynı

Balıkesir Eczacı Odası Başkanı Göksel Gümüş “2009 da en son güncellenen bir fiyat kararnamesi var. Burada kademi karlılıklar var.100 lirayı geçen bir ilacın karlılığı 16 ‘ya 200lirayı geçen bir ilacın karı 12 şeklinde.2009 yılında 4’üncü ve 5’inci kademedeki ilaç kar oranı yüzde 10 iken, şuanda yüzde 40’a yaklaşmış durumda. Sattığımız ilaçların yarıya yakını artık 100 TL’nin üzerinde. Bizim eczacı karlılığımız gittikçe aşağı düşüyor. İlaç fiyat kararnamesinin güncellenmesi ve geleceği kurtarması yönünde bir çalışma yapılmasını istiyoruz. Bizler de oda olarak bu konuyu her platformda dile getiriyoruz ”şeklinde konuştu.

 “Pandemi Döneminde Nöbet Görevimizi Yerine Getirdik”

“Balıkesir’de eczacılar olarak Pandemi Döneminde meslek grubu olarak hastaların  ilaç ihtiyaçlarını karşıladık. Hala aynı şekilde devam eden çalışma sistemimiz var. Ücretsiz maske dağıtımları yaptık .Pandemi döneminde en önemli görevlerden birini devraldık diye düşünüyorum. Mesleğimiz gereği ettiğimiz yemine göre her zaman toplumun sağlığına fayda için çalıştık ve çalışmaya devam edeceğiz. Bunun yanında eczacılık karlılığımızı da almak istiyoruz.”

Balıkesir’de Merkezde 4 Eczanemiz Nöbetçi  Sayı Yeterli

“Balıkesir’de merkezde 4 eczanemiz görev yapıyor. İki merkez ilçemiz var Karesi ve Altıeylül olarak. İki Altıeylül ve iki tanede Karesi’de olmak üzere. Şuan yeterli bu. Bizler istatistiklerini tutuyoruz onların. Nöbet kutsaldır. Vatandaşın  sağlık hizmetini düşündüğümüzde bizler nöbet görevini de tutuyoruz” HABER: Muhammed Can Akyürek

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu