GündemEğitimTürkiye Gündemi

Eğitim Sen Balıkesir Şube Başkanı Gürbüz Şahin: “ÖSYM Başkanı’nın Görevden Alınması Yetmez!”

Eğitim Sen Balıkesir Şube Başkanı Gürbüz Şahin: “ÖSYM Başkanı’nın Görevden Alınması Yetmez!”

 

KPSS üzerine ortaya atılan iddiaların “asılsız” olduğunu sosyal medya hesabından belirten ÖSYM Başkanı Halis Aygün, gece yarısı Cumhurbaşkanı tarafından görevinden alındı.

 

GÜRBÜZ ŞAHİN GEÇMİŞTEKİ KOPYA SKANDALLARI HATIRLATTI

Eğitim Sen Balıkesir Şube Başkanı Gürbüz Şahin , KPSS  için ortaya atılan iddialar hakkında yaptığı basın açıklamasında geçmişteki kopya skandallarını hatırlatarak : ‘’ Belli ki geçmişte yaşanan kopya skandallarından alınan tek ders, söz konusu skandalın büyümesi durumunda siyasi iktidarın göreceği zarar olmuştur. Çünkü geçmişteki skandallar sonrasında ÖSYM’nin teşkilat yapısını değiştiren, her kurumun kontrolünü doğrudan Cumhurbaşkanı’na veren siyasi iktidar, “bir daha benzer sorunların yaşanmaması” için bunların yapıldığı iddiasına yaslanmaktaydı.’’ dedi.

‘’ KURUM GÜVENİLİR BİR SİSTEM YARATAMIYOR ‘’

Yaptığı açıklamada fahiş sınav ücretine de dikkat çeken Gürbüz Şahin : ‘’ Ancak gelinen durum gerçeklerin hiç de söylenildiği gibi olmadığını kanıtlamıştır. Adaylardan fahiş tutarlarda sınav parası alan bir kurum, “güvenilir” bir sistem yaratmaktan aciz kalmıştır. Şüphesiz ki bu durumun siyasal sorumluluğu tek başına ÖSYM Başkanı’nda değil, onu atayan ve tüm idarenin siyasal sorumluluğunu üstlenen Cumhurbaşkanı’nın da sorumluluğundadır.’’ diyerek sorumluluğun sadece ÖSYM’ye ait olmadığını belirtti.

GÖREVDEN ALINMASI YETERSİZ

ÖSYM başkanının gece yarısı görevden alınması üzerine KPSS üzerindeki şaibelerin arttığını ifade eden Eğitim Sen, ÖSYM başkanının tek başına görevden alınmasını  yetersiz bulduklarını aktardı.

DEVLET DENETLEME KURULU ARAŞTIRMA YAPACAK

Devlet Denetleme Kurulu’nun araştırma yapacağını belirten Eğitim Sen, ‘’ Devlet Denetleme Kurulu’nun konuya dair araştırma yapacağı kamuoyuyla paylaşılmıştır. Ancak DDK Başkanı Yunus Arıncı, 31 Ekim 2016 tarihinden bu yana Borsa İstanbul A.Ş. Yönetim Kurulu üyesi olarak da görev yapmaktadır. Böylesi önemli bir konuda ve böylesi önemli bir kurulda, üzerinde şaibe oluşmaması gereken kişilerin görevlendirilmiş olması gerekmektedir. Bu nedenle Devlet Denetleme Kurulu’nun araştırmasının üzerine gölge düşmemesi için gerekli tüm adımlar atılmalıdır.’’ diyerek şaibe oluşmaması gerektiğine vurgu yaptı.

SORUŞTURMA ŞEFFAF OLMALI

Eğitim Sen, yapılan basın açıklamasında Devlet Denetleme Kurulu’nun iddiaları bütün yönleriyle araştırması gerektiğinin ve sürecin telafisi olmayan sonuçlara mahal vermemesi için hızlı, şeffaf ve etkili olmasının altını çizdi. KPSS soru kitapçıklarındaki sorularının da yayınlanması gerektiğini ve diğer yayınevlerinin sorularının da kitapçıklarda yer alıp almadığının araştırılması gerektiğine değindi.

TBMM’DE ARAŞTIRMA KOMİSYONU KURULMALI

Söz konusu skandalların bir yönetim aklının sonucu olduğunun unutulmaması gerektiğini söyleyen Gürbüz Şahin :’’ ÖSYM’nin işini gereğiyle yapamamasına neden olan atamalar, yürütülen ihale süreçleri ve yapılan mevzuat değişiklikleri de TBMM’de kurulacak bir araştırma komisyonu tarafından incelenmelidir. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı konuyla ilgili soruşturma başlatmalı, geçmişte olduğu gibi “şifre var ama kopya yok” gibi gerekçeler üretmek yerine, aklımızla dalga geçmeyen, gerçeklerin tüm yönleriyle kamuoyuyla paylaşıldığı adli bir süreç işletmelidir.’’ diyerek şeffaflık istedi.

‘’ SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ ‘’

Konunun,  gerçekler ortaya çıkana kadar takipçisi olduklarını belirten Eğitim Sen Sendikası, şaibelere sebebiyet veren ve görevlerini ihmal ederek kötüye kullananlar hakkında suç duyurusu yapacaklarını söyledi.

Haber: Yoldaş Kocaer

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu