Gündem

Endoskopik mide içi balonuyla kilolarınızdan kurtulabilirsiniz

Obezite tedavisinde uygulanan endoskopik mide içi balonu (İntra gastrik balon) uygulaması hakkında bilinmesi gerekenleri Özel Sevgi Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Erol Önal anlattı.

Son yıllarda obezite cerrahisinde kullanılan ameliyatsız yöntemlerden birinin de mide balonu tekniği olduğunu söyleyen Op. Dr. Erol Önal yöntem hakkında şu bilgileri verdi: “İntra gastrik balon, obezite tedavisine uygulanan etkili yöntemlerdendir. Hastanede yatmayı gerektirmez, ortalama olarak 10-25 kilo kaybı sağlayabilmektedir. Ancak balon tedavisi kalıcı değildir. Takıldıktan maksimum 6 ay sonra çıkarılması gerekir. Bir kısım hasta balon çıkarıldıktan sonra verdiği kiloları geri alabilmektedir.

“15 dakikada uygulanabiliyor”

Teknik, endoskopik olarak uygulanmaktadır. Yani herhangi bir ameliyat söz konusu değildir. İşlem süresi ortalama 15 dakikadır. İntra gastrik balon sedasyon denilen hafif uyku hali altında uygulanabilmektedir. İşlem sonrasında hastalar eve gidebilmektedir. Balonun çıkarılması da aynı takılması gibi endoskopi ünitesinde yine sedasyon altında gerçekleştirilir.
“Obezite ameliyatları öncesi riski düşürmek için ideal bir yöntem”

Mide balonu tekniğinin özellikle ameliyat riski bulunan hastalar açısından iyi bir alternatif olduğunu söyleyen Op. Dr. Erol Önal şöyle devam etti: ”Morbid obezite nedeniyle ameliyat planlanan, ancak ameliyat olması yüksek riskli hastalarda ameliyat öncesi 20-25 kilo kadar verdirmek ve riski düşürmek amacıyla bu tekniği uygulamak avantaj sağlıyor. Öte yandan obez olmasına karşın ameliyat için koşul olan Vücut kitle indeksinin 40 Kg/m2’nin üzerinde olması veya vücut kitle indeksinin 35 Kg/m2’nin üzerinde olup en az bir yandaş hastalık olması koşulunu taşımayan kişiler için de mide balonu tekniği uygulanmasını uygun buluyoruz. Ayrıca yüksek kilosu olup, diğer yöntemlerle kilo vermekte başarısız olanlara uygulanabilmektedir. Mide hastalıkları olanlara, uzun süreli kortizon kullananlara ve gebelere mide balonu yöntemi uygulanmaz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu