Köşe YazılarıBedia Uçak

Güçlü Vitamin Taşıyan Muz

Güçlü Vitamin Taşıyan Muz. Yediğimiz her şeyde fayda var. Azı karar çoğu zarar diyerek yediğimiz meyveler arasında bugün muzdan bahsedeceğim. Potasyum ve magnezyum gibi minerallerden zengin olan muz, büyük küçük herkes tarafından sevilerek tüketilir.

Muz Yemenin Faydaları

 

Muz, dünyada en çok yetiştirilen tropik meyvelerden biri. Balıkesir’de de Gönen Bandırma taraflarında kurulan seralarda muz üretimi başladı. Dahası, son yıllarda üretim atağına geçildi adeta. Şehrimizde bol bol muz bulabilmek mümkün. Bazen şeker ihtiyacımızı giderme, bazen tok tutması için yediğimiz muz, en sevilen ve en çok tüketilen meyvelerden olup; yüksek besin ögesi içeriğiyle dikkat çeker. Bununla birlikte, kolay sindirilebilen karbonhidrat içeriği ve yumuşak dokusu sayesinde tüm yaş grupları arasında yaygın olarak tercihtir. Çocukların da severek tükettiği bu tatlı besleyici meyvenin sağlığa pek çok faydası olduğu bilinir. Sindirim sisteminden kemik sağlığına, bağırsak hastalarından kansere, kalp sağlığından beyin sağlığına kadar muz tüketiminin faydaları saymakla bitmez. Sonuç olarak, her gün muz yemek için sebep çok.

Tansiyonu Dengeler

 

Muz tüketimi, kan basıncı üzerinde etkilidir. Ayrıca, düşük sodyum, yüksek potasyum içeren bir beslenme düzeni yüksek tansiyonu dengelemek için önem taşır. Potasyum, kalp kasının düzenli çalışmasında, kan basıncını dengelemede ve kardiyovasküler sistem üzerindeki yükü azaltmada önemli rol oynar. Ayrıca, günlük 1 orta boy muz (ortalama 120 g) tüketimiyle günlük alınması gereken potasyum ihtiyacının yaklaşık yüzde 9’unu karşılayabilirsiniz.

Kansere Karşı Koruma

 

Muz içeriğinde bulunan lektin sayesinde bağışıklık sistemini uyarır. Ayrıca, lektin bir antioksidan gibi vücuda zarar veren serbest radikallere karşı savaşır.  Böylelikle, serbest radikaller vücutta birikemeyip hücre hasarı oluşmaz. Kanser hücrelerinin gelişimini önler. Bu özellikleri nedeni ile lektinler kansere karşı koruma sağlar.

Muzun İki Güçlü Vitamini

 

Muz zengin bir B6 vitamini deposudur. B6 vitamini ise, sinirsel iletimi sağlayan nörotransmitterlerin üretimi, kırmızı kan hücrelerinin üretilmesi, karbonhidrat ve yağların metabolize edilerek enerjiye dönüşmesi, immün sistemin işlevlerini yerine getirebilmesi için gerekli proteinlerin sentezi, böbrek ve karaciğerin sağlıklı bir şekilde işlevlerini yerine getirebilmelerini sağlar. Aynı zamanda hücre bölünmesi ve gelişimindeki yeri sebebiyle gebelikte B6 vitamininin sağlanması önemlidir. Muz pek ilişkilendirilmese de aynı zamanda iyi bir C vitamini kaynağıdır. C vitamini ile hücreler ve dokular korunabilir. Bunun yanında, demir emilimi kolaylaşır. Beraberinde, vücut kolajen üretebilir. Dahası, kandaki kortizol seviyelerini kontrol altına alarak stresi azaltır. Son olarak, serotonin salınımını arttırarak bilişsel performans üzerinde olumlu sağlık etkileri gösterir.

Güçlü Vitamin Taşıyan Muz

Daha fazla köşe yazısı için tıklayınız..

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu