GündemKöşe YazılarıProf. Dr. Nilay ŞAHİN

KADINLARIN KORKULU RÜYASI: VARİS-DAMAR GENİŞLEMESİ

Prof. Dr. Nilay Şahin
Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı
www.profdrnilaysahin.com
prof.dr.nilaysahin-instagram

Varis damarlarda olan genişleme ve bükülmedir. Herhangi bir yüzeysel vende varis gelişebilir, ancak en çok etkilenen damarlar bacaklarımızdaki damarlardır. Bunun nedeni sıklıkla uzun süre ayakta durmaktır. Varisli damarlar büyük, şişmiş damarlardır ve genellikle bacaklarda ve ayaklarda görülürler. Damarlardaki valfler-kapaklar düzgün çalışmadığında meydana gelirler, böylece kan etkili bir şekilde akmaz.
Birçok insan için varisli damarlar ve örümcek damarlar hafiftir ve kozmetik bir endişe kaynağıdır. Bazıları içinse varisli damarlar ağrı ve rahatsızlık kaynağı olabilir. Hatta bazen ciddi sorunların nedenidir. Peki neden varis bu kadar yaygın, nedeni nedir? İlerleyen yaş damar kapaklarının çalışmasını yavaşlattığı için bir risk faktörüdür. Yine kadın cinsiyette varise yatkınlığın önemli bir nedenidir. Gebelikte varis gelişmesi veya var olan varislerin büyümesi çok sık görülmektedir. Elbette şişmanlık damar yükü nedeniyle varise yol açabilecek bir sorundur. Uzun süreli ayakta kalmak önemli bir etkendir.
Varis çok kolay anlaşılabilen bir sorundur. Damarlar bükülmüş, şişmiş, topaklı ve mavi/koyu mor görünür. Bunun dışında da elbette bulguları vardır. Bunlardan bazılarını sizinle paylaşacağım. Sıklıkla ağrıyan bacaklara neden olur. Özellikle egzersizden sonra veya geceleri belirgin olan bir ağrıdır bu. Bazen de uzun oturma veya ayakta durma sonrası gelişen ağrılarından şikayet etmektedir hastalar. Yine varisin olduğu bölgede yaşanan bir küçük yaralanma normalden daha uzun kanama neden olabilir. Ayak bileklerinde özellikle şişme olur. Bacaklarda örümcek damarları gelişir. Varisli damarların yakınında ki deride genellikle kahverengimsi veya mavi renkte parlak bir renk gelişebilir. Bazen de etkilenen bölgedeki cilt kırmızı, kuru ve kaşıntılı olabilir. Sık yol açtığı problemlerden biri de bacak kramplarıdır. Kramplara ayrıca ayaklarda daha belirgin olmak üzere yanma, zonklama gibi semptomlarda eşlik etmektedir. Variköz venleri olan kişilerin büyük bir kısmında aynı zamanda huzursuz bacak sendromu da gelişebilir.
Haftaya da sizlere varisten korunma yöntemleri ve kısaca tedavilerinden bahsedeceğim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu