Gündem

KARESİ ZİRAAT ODASI; “TARIM ÜRETİCİLERİNE DESTEK SAĞLANMAZSA EKONOMİK GELİŞME HAYAL”

Balıkesir Karesi Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sami Sözat tarım üreticileri sıkıntılarını dile getirmek adına açıklamalarda bulundu.

 

 

Balıkesir’in sosyal ve ekonomik olarak bakıldığında bir tarım ili olduğunu dile getiren Sözat, son 10 yıl içinde tarım ve hayvancılık sektöründe pazarlama ve maliyet sıkıntılarının had safhaya ulaştığını dile getirdi.

Balıkesir Karesi Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sami Sözat konuyla ilgili olarak, “Üreticilerimizin borçları artmış, zamanında ödeyemediği için ya tarımdan vazgeçecek hale gelmiş ya da arazisini satarak üretimden çıkmak zorunda kalmıştır Haliyle üretim azalmıştır veya genç nüfus bu tablo karşısında köyü terk etmek zorunda kalmıştır. Hal böyle olunca kısa bir süre sonra tarımda çalışacak ve üretim yapacak dinamizm kaybolacaktır. Balıkesir ili geçmişteki üretim potansiyelini yitirmiş durumdadır.” İfadelerinde bulundu.

 

 

“Geçmişte bolca üretim yapan Balıkesir’den eser yok”

 

 

Balıkesir Karesi Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sami Sözat tarım ve hayvancılık için oluşan bu tablonun gençleri korkuttuğu ve bu sektörlerden kaçırdığı konusuna da değinirken,  “Sadece Hayvancılıkta modern tesislerle biraz ilerleme olmuşsa da maliyetlerin yüksekliğinden kaynaklanan nedenlerle sektör sıkıntı yaşamaktadır. Geçmişte 600 – 650 bin ton Buğday üreten bir Balıkesir artık yok.  5- 10 bin ton Ayçiçeği üreten; 1 milyon ton pancar üreten, 30 – 40 bin dönümde domates üreten, her birinde 5 – 10 bin koyunu olan köyler artık yok. Tek sebep maliyet yüksekliği ve sebep olduğu fiyat yetersizliği. Girdiler çok pahalı fiyat düşük . Oluşan fiyat maliyetleri karşılamıyor.” diye sözlerine devam etti.

 

 

“Üretici borçtan kurtarılarak tarımda gelişme sağlanamadığı, alım gücü yükseltilemediği takdirde ekonomik gelişme sağlamak mümkün değildir.”

 

 

Başkan Sözat, “Balıkesir’de; Un sanayi, Yem sanayi, Süt sanayi, Et sanayi ve Yumurta sanayi gelişme gösteren konulardır. Tarım alet ve ekipman sanayisi de gelişmiştir. Ancak üreticinin alım gücü kaybolduğundan kendisini yenileme imkanı da bulamamaktadır. Sorunlar genel de ülke tarımının sorunlarıdır. Acilen çiftçi borç sarmalından kurtarılmalı ve çiftçi sicil affı çıkartılarak mevcut borçları uzun vadeye yayılarak yeniden yapılandırılmalıdır. Yüzde 9 faizle yapılan borç yapılandırması bugünkü ortamda sağlıklı bir yapılandırma olmamıştır. Allah’ a şükür gazı da attık artık üretici ve vatandaş gerçek müjdeli haberin verilmesini bekliyor.Üretici borçtan kurtarılarak tarımda gelişme sağlanamadığı , alım gücü yükseltilemediği takdirde ekonomik gelişme sağlamak mümkün değildir. Balıkesir ili’nin ekonomik lokomotifinin tarım olduğu hiçbir zaman unutulmamalıdır. Netice itibariyle, toprağa , meraya ve bu sektörde çalışacak gençler başta olmak üzere üreticiye sahip çıkılmalıdır. Çarenin ithalatta değil üretimde olduğu gerçeği son pandemi döneminde çok açık olarak görülmüştür. Dünyada kendi kendine yeten Türkiye ‘ nin bugün ithalatçı konuma gelmesi, Türkiye ‘ ye yakışmadığı gibi ülkesini seven biz üreticileri de üzmektedir. ” diye konuştu

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu