Görüntülü Haberler

Kornişonun Anavatanında Fide Dikimi Başladı

Kornişonun Anavatanında Fide Dikimi Başladı

Türkiye’de salatalık üretiminde başı çeken Balıkesir’in Sındırgı ilçesinde yapılan kornişonlar, verimiyle fabrikaların ve üreticinin yüzünü güldürdü.

Salatalık ekim sezonun başlamasıyla beraber Sındırgı’da çiftçiler de işe koyuldular. Geçen dönemlere göre ayrıca daha fazla üretimi olan turşuluk kornişonlar, Rusya, Almanya ve Fransa olmak üzere çeşitli ülkelere ihraç ediliyorlar. İlk başlarda merkez ovalarında yapılan kornişon üretimi, kırsal mahallelerde yapılan göletler sayesinde yüksek rakımlı mahallelere ulaştı. Yaylabayır, Yüreğil gibi yüksek rakımlı mahallelerde daha dayanıklı ürün yetişmesi sebebiyle çiftçiler kornişon üretimini tercih ediyorlar. Bunun yanında sezonun uzun sürmesi ve ayrıca ürünlerin dayanıklı olması da fabrikaların bölgeden alım yapmasını sağlıyor.

Bu sayede çiftçiler son yıllarda turşuluk kornişon üretimine yöneldi.

Tarladaki üretiminde turşu aşamasına dönüşmesine kadar zorlu bir süreçten geçildiğini belirten çiftçiler, ‘’Salatalık bizim köyümüzün gelir kaynağı. Bizler geçimimizi salatalık üreterek sağlıyoruz. Gölet sayesinde üretimlerimiz oldukça yükseldi. Çok yoğun olduğumuz günlerde amele buluyoruz. Sabah erken saatlerde gelip akşam saatlerine kadar ayrıca tarlada duruyoruz’’ dedi.

Turşuluk kornişonlar Akpınar yaşam merkezinde de yerini alıyor

Doğal turşulardan ev tipi ürünlere kadar şifa deposu olan birçok ürün Akpınar Yaşam Merkezi’nde satışa sunuluyor. Merkezde bulunan üyeler tarafından tarlalardan toplanan turşuluk kornişonlar katkısız ve doğal olarak üretime geçiriliyor. Sındırgı ilçesinde yöresel ürünlerle yapılan turşular ‘Bereket Versin Kadın Kooperatifi’nin raflarında da ayrıca yerini almaya devam ediyorlar.

Üretimin her yıl arttığını aktaran Yaylabayır Muhtarı Mustafa Eraslan, ‘’15 Mayıs itibari ile mahallemizde 3 bin500 bin dönüme yakın salatalık ekimine başlamış bulunmaktayız. Geçtiğimiz yıllara nazaran bu sene ekimimiz daha fazla. Vatandaşımızın naylon çekerek, çapasını ortadan kaldırarak daha kaliteli, ayrıca verimli ürün almaya çalıştıklarını görüyoruz. Daha önceki yıllarda vatandaşlarımız tütün ekerdi. Ekim mevsimi başladı, hayırlı ve bereketli olsun’’ dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu