Balıkesir Merhaba Blog YazılarıGündemYaşam

Koyu Şişelerin Koruyucu Etkisi

Koyu Renk Şişelerin Koruyucu Etkisi..

Koyu Şişelerin Koruyucu Etkisi

Yeryüzünün en yüksek UV radyasyonuna sahip Peru’nun Arequipa şehrinde bölgesel marka, doğal bir güneş koruyucu olan şişelerini gölgeliklere dönüştürmüştür.

Küresel iklim değişikliği

Kimilerimizi baraj doluluk oranlarıyla ilgili takıntılı hale getirirken, kimilerimizi de şimdiye dek fark edilmeyen şeyleri keşfetmeye zorlamaktadır. Peru’nun ikinci en kalabalık şehri olan Arequipa, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer almaktadır. Ayrıca güneşten gelen Ultraviyole (UV) radyasyon seviyesinde dünya üzerindeki tüm şehirler arasında ilk sırada bulunmaktadır.

Ozon tabakasındaki incelme diğer coğrafi faktörlerle birleşmiştir. Bunun sonucunda Arequipa’da yeryüzünün en yüksek UV radyasyon seviyesinin görülmesine neden olmuştur. Son yıllarda cilt kanseri vakalarının yüzde 200 oranında artmıştır. Ayrıca güneş ışınları binlerce insanı olumsuz etkilemektedir. Sahra çölünün iki katı kadar UV radyasyonuna maruz kalan şehir için AB InBev’in bölgesel markası Arequipeña, VMLY&R Peru iş birliğiyle yaratıcı bir çözüm geliştirmiştir.

Koyu renk şişelerin içindeki içeceğin bozulmasını önlemek için hali hazırda yerleşik bir UV-400 korumasına sahiptir. Bu durum Arequipeña ve VMLY&R Peru’ya ilham vermiştir. Yerel halkın farkındalığını artırmak amacıyla kesilen şişelere yeni bir işlevsel amaç kazandırılmıştır. Şehir mimarisine uygun şekilde çatı kiremitlerini andıran kesilmiş şişeler birleştirilerek güneş koruyucu camdan gölgeliklere dönüştürülmüştür. Ayrıca bu camdan gölgelikler, 30 binden fazla şişe kullanılarak hazırlanmıştır. Şehrin genelindeki otobüs duraklarından kafelere kadar çeşitli noktalara yerleştirilmiştir.

Küresel Iklim Değişikliği

Küresel Iklim Değişikliği

Şehrin yüzde 40’ına yayılan güneş koruyucu cam tentelerin üzerinde yer alan bir QR kodu bulunmaktadır. Bu kod ile güneş korumasıyla ilgili bilgilerin paylaşıldığı cilt kanseri taraması programına katılabilecekleri bir web sayfasına yönlendirilmektedir.

 

Daha fazlası için tıklayınız.

 

 

Haber www.gazetemerhaba.com'a aittir.
Görseller: Arequipeña Bottle Tiles, Youtube

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu