GündemGörüntülü Haberlerİlçe HaberleriÖzel Haberler

MANTARIN YILDIZI SAHNEDE

Balıkesir’in dağlık bölgelerindeki ilçelerde, yağan yağmurların ardından ortaya çıkan ve halk arasında sevildiği için ‘Mantarın yıldızı’ olarak ta anılan MELKİ ilk olarak Dursunbey’de pazara çıktı.

Balıkesir’de Mantarın Yıldızı Sahneye Çıktı

Vatandaşların yağmurun ardından açan güneşle birlikte, özellikle çam ağaçlarının diplerinde kendiliğinden ortaya çıkan mantarı toplayabilmek için, sabahın erken saatlerinde yola çıktığı melki Balıkesir’de yoğun ilgi görüyor. Yaz yağmurlarının bu yıl az olmasından ötürü verim düşüklüğü yaşandığını ifade eden orman ve dağ köylüleri bu yıl geçen yılın yarısı kadar melki toplanabileceğini ifade ettiler. Dursunbey’de Selahattin Bilmez topladığı melki’leri 30 TL ile 20 TL arasında satışa çıkardı. Bilmez, “Dursunbey melkisi, Melki mantar çeşitleri çıktı. Yağmurların ardından çıkan ve özellikle çam altlarında doğal topraktan çıkarak görünmeye başlayan mantarları doğal ortamından topladım ve burada doğal ortamda satıyorum” dedi.

Dağlık ve ormanlık alanlarda yağmurun ardından özellikle çam ağaçlarının dökülen yaprakları altında, çayırlıklarda kendiliğinden ortaya çıkan kırmızı melki ve mantar çeşitleri keskin kokusu ve yumuşak yapısıyla biliniyor. Toplaması emek isteyen mantarın zehirli mantarlardan ayrılması da ayrıca bir ustalık istiyor. Bölgede yaşayan, özellikle de köylerdeki ihtiyarların bu konuda deneyimli olduğu bilinen bir diğer ayrıntı. Melki toplamaya çalışan vatandaşları da uyarıyor ve eğer yanlış yapılırda zehirli mantarla karıştırılırsa zehirlenme ile karşı karşıya kalınacağına dikkat çekiyorlar.

Konuyla ilgili olarak Kamil Akyürek Dursunbey’li Selahattin Bilmez ile görüştü. Bilmez mantar toplamaya dair şunları söyledi: “ Mantar toplamaya rastgele çıkılmaz. “Yağmur yağacak, yapraklar dökülecek, yağmur suyuyla çürüyerek torf haline gelecek. İlk güneşli günde çıkacaksın mantara. Tarlada ekilmiş gibi tek tek toplayacaksın ve özenle toplayacaksın. En kaliteli mantar Çam ağaçları altında çıkar, çok kaliteli ve lezzetlidir. Genellikle koyu renkli kahverengi tonunun hakim olduğu yumuşak toprakta ve yeşili hakim tümsekli görünen yerlerde bulunur” dedi.

Kırmızı Kanlıca Mantarı Sağlık Deposu

Prof. Dr. Ahmet Maranki “Türkiye’nin dört bir köşesinde vatandaşlar doğada kendiliğinden yetişen ve bin bir derde deva olan mantarları toplayıp tüketiyorlar. Kanlıca Mantarı en lezzetli ve besleyici mantarlardan birisidir ve Türkiye’de bol miktarda bulunmaktadır. Genelde köylüler tarafından toplanır ve geniş halk kitleleri yararlarını bilmez sadece lezzetinden dolayı tüketilir. Ama Kanlıca Mantarı tam birsağlık deposudur.

Faydaları

Kanlıca Kırmızı Melkisi-Mantarı aminoasit içeriği bakımından zengin oluşu nedeniyle yararlı bir protein kaynağıdır. En çok vejetaryenlerin besin tercihi arasında bulunan mantarlar, beslenmede hayati önem taşıyan elzem aminoasitleri içermektedir.

Ayrıca, mantarda kalsiyum, fosfor, demir, sodyum, potasyum, magnezyum, B1 vitamini, B2 vitamini, Niasin ve C vitamini bulunmaktadır. Mantarda bulunan bu vitamin ve minerallerin kaybolmaması için mantarların taze alınıp, bekletilmeden tüketilmesi gerekir.

İdrar Rengi Değişebilir

Bir porsiyon Kanlıca Mantarı yiyenlerin idrar renginin kırmızılaşması normaldir. Bu durumla karşılaşılırsa korkulmaması gerekir. Zaten Kanlıca adıda bu durumdan kaynaklıdır. Çok tüketilince idrar kan rengi olur.

Kanlıca Mantarı Nasıl Tüketilir?

Kanlıca mantarı her şekilde yiyecek olarak tüketebiliriz. Kavurması olur, yumurtalı pişirilir ve ya yemeği yapılır. Eğer fazla ise salamurası yapılır ve uzun zaman sonra tüketilebilir. Salamurası ayrıca çok da lezzetli olur. Bütün bu kullanım şekillerini vatandaşlar bilirken salamurası pek bilinmemektedir.

Salamurası Nedir?

Haşlanan mantarın suyu cilt güzelliği için kullanılabilir. Kanlıca Mantarını pişirmek üzere haşladığınızda bu suyu sivilcelerin tedavisi için yüzünüze sürebilirsiniz. Mantarın bütün besin değerinin geçtiği bu suyu cildinizin beslenmesi ve temizlenmesi için gönül rahatlığıyla yüzünüze sürebilirsiniz. Cilt ve yüz bakımında yararlı olan mantar suyunu bir pamukla sivilceli cilde sürülerek şifa bulabilirsiniz. ayrıca agrı ve romatizma içinde bu mantardan çeşitli kremler yapabilirsiniz.
Kamil Akyürek

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu