Köşe Yazıları

Mitolojiden Sofralara Defne Yaprağı

Mitolojik öykülere konu olmuş defne ağacı ve yaprağı eşsiz bir bitkidir.

Mitolojik öykülere konu olmuş defne ağacı ve yaprağı çok eski çağlardan beri çeşitli sebeplerle değer verilmiş, eşsiz bir bitkidir. Defne, mitolojide hem barışın hem de zaferin simgesi olarak kullanılır. Eski olimpiyatlarda kazananların ve kralların başına defneli taç takılması da zaferin simgesi olduğunun örnekleridir.

Defne Yunan mitolojisinde Apollon’un da simgesidir. Efsaneye göre Apollon, Dafni’ye adındaki bir kızı karşılıksız sever. Ancak Dafni, Apollon’dan kaçar. Tam yakalanacağı sırada Peneus Dafni’yi ağaca dönüştürür. Apollon ağacı sahiplenerek galibiyetin ve erdemin simgesi haline getirir. Bu yüzden Antik Yunan ve Roma’da zafer kazananlara ve şairlere defne yapraklarından yapılan çelenkler verilirdi.

Defne yaprağının görüntüsü kadar tadı ve kokusu da etkileyici güzelliktedir. Bu ağacın yaprakları değişik aroması ve kokusuyla yemeklere ayrı bir lezzet katar. Hemen her türlü et yemeğini aromasıyla zenginleştirdiği gibi her çeşit çorbada ve domatesli yemeklerde tadını sergiler.

Defne yaprağının kokusu ve tadı tarif edilemeyecek kadar derindir. Defne yaprağı yakmak, ortamdaki kötü enerjiyi azalttığı için kişilerin daha dingin ve sakin hissetmesini sağlar. Özellikle stresli ortamlarda çalışanların rahatlamasına yardımcı olur. Bunun için bir tabağa birkaç tane defne yaprağını yakıp koyun ve 10 dakika bekleyin. O mis koku odaya yayılırken, sizden baş ağrısı dahil sıkıntıları alıp götürecektir ve sizi rahatlatacaktır Allah’ın izniyle.

Defne yaprağının içeriğindeki “mycrene” ile “öcenol” akciğeri ve nefes yollarını temizleyerek daha rahat nefes almanızı sağlar. Aynı zamanda çok iyi bir balgam sökücüdür.

Defne yaprağı bakteriyel ve viral enfeksiyonları önler. Defne yaprağının iltihaplanmalara, bakterilere ve mantarlara karşı çok etkili olduğu bilinir. Eskiden ambarda saklanan buğday, un gibi besinlerin içlerine defne yaprağı koymanın yanında ambarların içine defne yaprağı tütsüsü yakılırdı. Böylece ambarlar böcek, sinek ve güve gibi canlılardan korunurdu.

Saçınızdaki kepek sorunu için de etkili bir formüldür defne yaprakları. Bunun için saçınızı şampuanladıktan sonra, içerisinde defne yaprağı bekletilmiş soğuk suyla durulamak gerekir.

Kaynak: Prof. Dr. Fatih Satıl

Atayurt Özbekistan İzlenimleri//

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu