Köşe Yazıları

 Oyun Sahnesi Misali

 Bir oyun sahnesinden ibaret olan insan ömrünün hayat ağacından nefesleniyoruz. Bu beden, eller, gözler, ruh da bize emanet. Dünya bir tiyatro olsa her insan da capcanlı bir oyuncusu olurdu.

Oyun Sahnesi Misali… Açık hava tiyatrolarının en müzikal dilli örneğini nefes alış verişimizle ıslık çalarcasına yaşatıyoruz. Duyu organlarımız, günlük hayatta yaptığımız her eylemin canlı şahidi iken iyilik melekleri de her birimizin muhasebe defteri. Ayrıca, asıl oyun ana rahmine düştüğümüz an başlıyor ve mezara dek yazılıyor ömür senaryomuz.

FAUST: – Kendimi bacaklarım üstünde sapasağlam hissettiğim sürece, bu düğümlü değnek bana yeter. Bahar, kayın ağacının damarlarında harekete başladı; çam bile onu hissediyor; bizim durumlarımız üzerinde niçin etki yapmasın? Fakat söyle bana; duruyor muyuz, yoksa ileri mi gidiyoruz? Yüzlerini buluşturan kayalar ve ağaçlar, çoğalan ve kabaran kıvılcımlar hepsi, hepsi nasıl döner gibi görünüyor! Havada fırtına nasıl bir kudurganlıkla dolaşıyor. Ardından, ensemi nasıl kamçılıyor!

(GOETHE, “FAUST” adlı manzum tiyatro kitabından. ‘On İkinci Sahne: Hartz Dağı’, Karanfil Yayınları. Faust’un cümlesine ait diyalogdan bir örnek.)

Bir kıvılcım düşse çam ağaçlarına, parıldasa dallardaki her bir yaprak. Dahası, orman yangınlarında parlayan ateş kıvılcımı değil de tabiata renk katan kıvılcım ışınlansa. Yer ile gök, bulutla rüzgâr nasıl da en güzel dansını canlandırmak uğruna yemyeşil ormanda sahne alırdı. Ayrıca, kitap aralarında en güzel cümleler, hammaddesi ağaç olan atasını unutmadı. Son olarak, bir tiyatro şu yaşadığımız dünya, oyunumuzu en güzel son ile noktalamak da tamamen bizim elimizde.

ELİF YAVAŞ

Oyun Sahnesi Misali…

Daha fazla köşe yazısı için tıklayın…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu