Köşe Yazıları

Sırtım Ağrıyor: Neden ?

Sırt ağrısı çok sık görülen ve gün geçtikçe de artan bir sorun haline geldi. Bu kadar yaygın görülen sırt ağrısı ayrıca da çok ciddi bazı hastalıkların da habercisi olacak bir bölgedir. Çünkü sırtta yer alan omurların içinden geçen omurilik burada, sırtın önünde yer alan akciğer, kalp, akciğer, pankreas gibi önemli organlar da burada. İşte tüm bu saydığım önemli yapılarda olan sıkıntılar maalesef sırt ağrısı yapma ihtimali var. Bu nedenle sırt ağrınızı önemseyip mutlaka bir doktora gidin. Peki doktor size neler soracak, neler isteyecek ve neler söyleyecek?

Sırtım Ağrıyor: Neden ?… İlk olarak ne zamandır sırt ağrınız olduğu, ağrının gece sizi uyandırıp uyandırmadığı, beraberinde tutukluk olup olmadığı önemlidir. Tabii ki muayenede ele geçen bulgular eşliğinde de hastalardan geniş kan testleri, kemik ölçüm testi, röntgen veya MRG gibi testler istenir.

Peki sonuç nedir yani sırtımız neden ağrır?  Bu sorunun cevabında ilk sırada duruş bozukluğunu söylemek doğru olacaktır. Maalesef son dönemlerde pandeminin etkisiyle de uzun saatlerimizi geçirdiğimiz masa başı işler duruşumuzu yani postürümüzü bozarak kasların gerilmesine ve ağrısına yol açmaktadır. Bir diğer neden özellikle kadınlarda sık gördüğümüz kemik erimesine bağlı gizli ve sinsi kırıklar. Yine hem kadın hem erkeklerde görülen kireçlenmeler de sırtta ağrıya yol açma ihtimali var.

Elbette sırt bölgesinde de fıtıkların olma ihtimali var. Özellikle fıtık etrafında yer alan sinirlerin fıtığa bağlı oluşan ödemden etkilenmesi ağrı gelişimine neden olur. Sırtta bir diğer ağrı kaynağı sırt kemiklerindeki deliklerden geçen sinirlerin sıkışmasına neden olan kanal darlığı hastalığıdır.

Ancak sırt ağrısının tek nedeni kas-kemiklere bağlı hastalıklar değildir. Bunların yanında iç organlarımızda görülen sorunlar nedeniyle de sırtımız ağrır. Örneğin pankreas, mide veya bazı sindirim problemleri de sırt ağrısına neden olabilir.

Yukarıda da belirttiğim gibi sırt ağrılı bir hastada ilk önce iyi bir hikaye. Ardından da gerekli görüldüğü taktirde kan veya radyolojik testler yapılarak neden tespit edilmelidir.

Herkese ağrısız bir yaşam dilerim…

..Sırtım Ağrıyor: Neden ?…

www.drnilaysahin.com

profdrnilaysahin-instagram

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu