GündemÖzel HaberlerTürkiye Gündemi

“PAZARCILAR GÜNAH KEÇİSİ DEĞİL”

Pazardaki meyve ve sebze fiyatlarındaki artışın sebebinin esnaf olmadığını söyleyen Baydan, Ben yıllardır pazarcılık yapıyorum. Bu seneki kadar yüksek fiyatları görmemiştim. Bunun başta gelen sebebi doğal afetler” dedi.

 

“KDV İNERSE HERKES NEFES ALIR”

Sebze ve meyvedeki KDV oranlarının düşürülmesi gerektiğini söyleyen Baydan, “Devlet büyüklerinin üretici için yapabileceği en önemli şey KDV’lerin yüzde 8’den yüzde 1’e indirilmesi olur. Sebzede yüzde 8 KDV çok fark ediyor. Diyelim ki 8 liraya biber aldık. Biber KDV’si ile birlikte 9 lira oluyor. Bence acil çözüm bu KDV oranlarının düşürülmesi olacaktır. Böylelikle tüketiciler de sebze ve meyveleri daha uygun fiyatlarla satın alırlar” diye konuştu.

“DEDEM MEZARDAN ÇIKSA TERS DÖNER”

Pazarlarda zemheri ayında domates, biber ve patlıcan bulunduğunu belirten Baydan, “Dedem mezardan çıksa gelse bu mevsimde domatesi, patlıcanı görse ters dönüp geri gider. Önceden pazarcıların turfan dedikleri bir olay vardı. Mart, Nisan, Mayıs, Haziran’da başlıyordu. Ama şimdi yılın on iki ayı domates, biber, patlıcan, kabak üretimi var. O nedenle de zemheri ayında da fiyatlar bu kadar artıyor” dedi.

BAYDAN: “FİYATLARIN GÜNAH KEÇİSİ PAZARCILAR DEĞİL”

Balıkesir Sebzeciler ve Meyveciler Odası Başkanı Ayhan Baydan, pazarlardaki fiyatların neden yüksek olduğunu MERHABA’ya değerlendirdi. “Üretim az fiyat yüksek” diyen Baydan’ın KDV oranları ve afetlerin etkileriyle ilgili çarpıcı açıklamaları haberimizde…

Pazar tezgahlarında biber 12 TL, Domates 6 TL ve Patlıcan 14 TL’yi gördü. Türkiye genelinde bu fiyat artışlarının olduğunu söyleyen Balıkesir Sebzeciler ve Meyveciler Odası Başkanı Ayhan Baydan doğal afetlerin, üretimin az olmasının fiyat artışına neden olduğunu söyledi. Baydan, fiyatların düşeceğini söyleyerek vatandaşların yüreğine serpti.

“GÜNAH KEÇİSİ BİZ DEĞİLİZ”

Türkiye genelinde süregelen bir fiyat artışı olduğunu söyleyen Başkan Baydan, “Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi Balıkesir pazarlarında da fiyatlar gerçekten biraz yüksek. Ama bunun günah keçisi pazarcılar değil. Antalya’da ürünlerin fiyatı kaç liraysa Balıkesir’de de hemen hemen aynı fiyatlar var. Çünkü hal fiyatlarını da internet üzerinden takip ediyoruz. Antalya’da  biber-patlıcan fiyatları 8 ila 9 lira arasında değişiyor. Domates  fiyatları da 5 lira. Ürünlerin Antalya’dan Balıkesir’e gelişi ile kabzımal da 35 kuruş alıyor. Ulaşımı, vergisi ile birlikte Balıkesir’de fiyat 10-12 TL oluyor” dedi.

“BU FİYATLAR REKOR”

Başkan Baydan, “Ben yıllardır pazarcılık yapıyorum. Bu seneki kadar yüksek fiyatları görmemiştim. Bunun başta gelen sebebi doğal afetler. Bu dönem üretici için zor geçti. İnsanlar da üretime çok fazla ilgi göstermedi. Üretim az olduğu için fiyatlar yükseldi. Sebze ve ya meyvede üretim kıt olduğunda geri gidilir. Üretim bol olduğunda her zaman daha ileriye gidilir. İhracat ile yurtdışından sebze ve meyve getirilmesi de üretimi etkileyen en önemli faktörlerden” ifadelerini kullandı.

“TARİHTE BENZERİ YOK”

Balıkesir Sebzeciler ve Meyveciler Odası Başkanı Baydan, “Tarihinde görülmemiş şeyler yaşadık. Pırasa, ıspanak, lahana ilk defa 8,10, 12 liraya kadar çıktı. Üstelik bu sebzelerin de mevsimi. Bunun nedeni ekim olmaması. Üreticinin üretimden vazgeçmesi. Halalca, Yakupköy, Ovabayındır, Yenice köylerinde pırasa çok ekilirdi. Bu sene yok. Biz olanı 5 liradan alıyoruz. 7 Liradan da satıyoruz” dedi.

“ÜRETİM AZALDI”

Üretimin azaldığını söyleyen Baydan, “Artık kimse üretimde kalmak istemiyor. Herkes dönerli koltuklarda masa başı iş istiyor. Bu karda, yağmurda ve çamurda kimse tarlada çalışmaz. Soğuktan elleri morarırken insanlar ürünlerini topluyorlar. Evlerindeki işlerini güçlerini bırakıp sabahın erken saatlerinden itibaren tarlalarına gidiyorlar. O nedenle devletin de biraz üreticiyi desteklemesi gerekir” ifadelerini kullandı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu