GündemTürkiye Gündemi

Sağlıkçılardan Yasa Teklifine Tepki!

Sağlıkçılardan Yasa Teklifine Tepki! Balıkesir Tabipler Odası başta olmak üzere birçok hekim odaları ve sendikaları bir araya geldi. Atatürk Şehir Hastanesi önünde basın açıklaması düzenledi.

 

2 99

Sağlıkçılardan Yasa Teklifine Tepki! Meclise sunulan yasa teklifini protesto sağlıkçılar, yasa tasarısının geri çekilmemesi halinde eylemlilik sürecine başlayacaklarını belirttiler. Balıkesir’deki sağlıkçılar, 2/5006 Esas numaralı yasa teklifini protesto etti. Atatürk Şehir Hastanesi’nde bir araya gelen sağlıkçılar, basın açıklaması öncesi COVİD-19 salgınında hayatlarını kaybedenler için 1 dakikalık saygı duruşunda bulundular. Sonrasında basın açıklamasını okuyan Balıkesir Tabip Odası Başkanı Dr. Necdet Uçan, getirilen düzenlemeleri anlattı.

 

343434

“TEKLİFİN BAZI BÖLÜMLERİ ANAYASA’YA AYKIRI”

Necdet Uçar, “Aile hekimlerinin sözleşme feshine ilişkin 5 Ağustos 2022 tarihli Resmi Gazete’ de yayınlanan Anayasa Mahkemesi kararına rağmen getirilen kanun teklifinin bazı bölümleri hukuka ve Anayasa’ya açıkça aykırı olduğu gibi, bu yasa teklifinin genel seçim arifesinde aceleye getirilip yeterince tartışılmadan yasalaşması, aile hekimliği sisteminde telafisi zor hasarlar oluşturacaktır” dedi.

 

3 44

“KAOS VE KARGAŞA YARATILMAKTADIR”

Uçan, “Anayasanın 135. maddesine göre yasa ile kurulan, hakim denetiminde yapılan seçimler sonucu oluşan kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşu olan TTB ve Tabip Odalarının yetkileri atanmış bürokratlara verilerek bu alanda kaos ve yetki kargaşası yaratıyor. Sağlık Meslekleri Kurulu’nun görev tanımına ve alanına ilişkin önceki kural yeniden düzenlenmekte. Hekimler ve diğer sağlık meslek mensuplarına ilişkin önemli düzenlemeler yapılmakta.”

 

1111 1

“MESLEKTEN MEN HİÇBİR BÜROKRATA VERİLEMEZ”

Dr. Uçan seçim sürecine girildiği dönemde yapılacak telaşla yapılan bu düzenlemelere anlam veremediklerini söyledi. Uçan, “Çerçevesi net olmayan, soyut, muğlak, belirsiz, yoruma açık düzenlemelerle, sağlık çalışanlarının meslekten geçici veya sürekli uzaklaştırılmasını, mesleki yeterlilik eğitimine tabi tutulmasını içeren ve bu yetkiyi bakanlık bünyesindeki daha çok bürokratlardan oluşan bir kurula veren düzenlemenin kabul olur bir yönü yoktur. Hekimleri meslekten men yetkisi hiçbir bürokrata verilemez” dedi.

 

“HAKLARIMIZ GASP EDİLİYOR”

Son 3 yılda 4 bin hekimin çeşitli nedenlerle yurtdışına göçtüğüne dikkat çeken Necdet Uçan, “Sağlıkta şiddet, ekonomik koşullar, iyi çalışma ortamı, çocuklarına daha iyi bir gelecek hazırlamak, istismar haline gelen Malprakuis davalarının artması nedenleri ile yurtdışına göçmüş, 9 bin hekim ise kamudan ayrılmıştır. Pandemi sürecinde 200’e yakın hekim olmak üzere 500’ün üzerinde sağlık çalışanımızı kaybettik. ‘Hakkınız ödenmez’ diyenler haklarımızı birer birer gasp ediyor ” dedi.

 

“EYLEMLİLİK SÜRECİNİ BAŞLATACAĞIZ”

Büyük depremlerde 102 sağlık çalışanının hayatını kaybettiğinin bilgisini veren Uçan, kayıplara rağmen dimdik ayakta olduklarını söyledi. Uçan, “Seçim öncesinde hangi acil durum nedeniyle gündeme geldiği belli olmayan yasa teklifinin geri çekilmesini istiyoruz. Yasa tasarısının geri çekilmemesi ve örselemeye devam edilmesi durumunda yasal haklarımız için eylemlilik süreci başlatacağımızı ilan ediyoruz” şeklinde konuştu.

Haber: Mustafa Sülün

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu