Gündem

Şahin “Çiçek Bir Kültür”

Şahin “Çiçek Bir Kültür”

Balıkesir’de Çiçekçi dükkanı işletmecisi Burak Şahin, Balıkesirlilerin en çok satın aldığı çiçekler ve çiçek bakımı hakkında Balıkesir Merhaba Gazetesine bilgi verdi.

‘’SERALARDA ORTAMA UYGUN YETİŞEN SAKSI ÇİÇEKLERİ’’

En çok tercih edilen çiçeklerin Gül ve Orkide olduğunu belirten Şahin, çiçek satın almadan önce şunlara dikkat edilmesi gerektiğini söyledi: ‘’ Bizim sattığımız genelde saksı çiçekleri oluyor, Saksı çiçekleri genelde seralarda yetişir, seralarda ortama uygun bir alan olduğu için yapraklar ve çiçekler daha güzel bir şekilde bize gelir’’ dedi.

ÇİÇEĞİ SULAMAK YETMEZ !

Balıkesir’de karasal iklim koşullarına uygun çiçekler yetişebiliyor. Çiçekler, seradan bize ve bizden müşteriye ulaşıyor. Bazı çiçekler ortama uyum sağlayamayabilir bu yüzden müşteri alacağı çiçeği bize danışıp eve ya da iş ortamına uyum sağlayabilecek ve o hava, nem koşullarına uygun bir çiçek mi sorarak alırsa çiçek ömrü daha da uzar. Müşterilerimiz bazen evlerin durumuna göre alıyor ama en önemlisi suyunu veriyor çiçeğe iyi bakıyor . Ancak, hava nem koşullarını sağlayamıyor çiçek öldüğünde ‘benim çiçeğim neden öldü’ diyor bunun nedeni ortamın sağlanmaması.

‘’TOPRAĞA DİKİLEN ÇİÇEK NEYİ BEKLER?’’

Burak Şahin toprağa dikilen (saksıdaki çiçeklerde dahil) çiçeğin neyi beklediği sorumuza şu şekilde cevap verdi: ‘’ Bakım çok önemli, suyunu tabiri caizse ürünün bakımı zamanla bitkinin iklime uygun olan bir yerde yetişmesi daha uygun. Çiçeğin suyu, toprağı önemli ama en önemlisi çiçeğin bakımının yapılması. Çiçek fiyatlarına ilişkin, piyasalarda değişiklik gösteren çiçek fiyatları üzerine ayda ya da yılda bir değişim değil artık haftada bir değişim olamaya başladı. Sırf çiçek değil her ürün olduğundan çok çok daha pahalı.’’

ÜNLÜ ZAMBAK KOLONYAMIZ VAR ANCAK,ÇİÇEĞİ BALIKESİR’DE NEDEN ÇOK BİLİNMİYOR?

Zambak çiçeği Balıkesir’de çok bilinen bir ürün değil bunun nedeni tanıtımının çok yapılmamış olması ve bir yandan aslında Balıkesir’in eksisi, zambak çiçeği deyince aslında bu aynı zamanda bir tür ismi ve zambak çiçeğinin de ismidir. Zambak türlerinden; Orkide , lillium çiçeği, Kazablanka çiçeği bunlar da aslında zambak çiçeğinin türlerindendir (Zambakgillerdir) bunu çoğu insan bilmiyor tanımıyor tanıtımı ile alakalı olduğunu düşünüyorum. Pandemi döneminde bazı esnaflar ekilendi ancak bizim telefon müşterisi ya da bizim müşterilerimiz açısından bir  etkilenme olmadı.

BİR ÇİÇEK MUTLULUK NEDENİDİR

Burak Şahin : “Çiçek bir kültürdür , özel günlerde değil de mesela eve giderken tek bir tane karanfil ya da bir gül almak bile insanı mutlu eder. Doğum günlerinde, özel günlerde , birinin kalbini kırdığınız zamanlarda değil de masada yemek yerken masanın kenarına koyduğun ufak bir çiçek bile insanı mutlu eder. Canlı olan hiçbir ürünü internetten yapmayın, görerek alın, fiyatlar uygun geliyor ama bir atasözü vardır. Ucuz etin yahnisi pek olur resimde gördüğünüz görselle birebir olmadığı için geri bildirim buna yönelik çok olabiliyor… Kısacası  eşittir para yalan söylemez.”Nursima Akyürek

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu