GündemKöşe Yazıları

Sarımsak Deyip Geçmeyin Kokusu Ağır Diye Onu Hor Görmeyin Mutfağınızdan da Hiç Eksik Etmeyin

Sarımsak Deyip Geçmeyin

Kokusu Ağır Diye Onu Hor Görmeyin

Mutfağınızdan da Hiç Eksik Etmeyin

Sarımsak sadece bir lezzet öğesi değil, aynı zamanda içine yüklenmiş olan şifalı bileşenler nedeniyle doğal bir eczanedir. İnsanlık tarihinde sarımsağın tedavi amaçlı ilk olarak Mısırlılar tarafından kullanıldığı bilinmektedir. O dönemden günümüze geleneksel halk hekimliğinde binlerce yıldır mikroplara karşı doğal antibiyotik olarak kullanılmaktadır.

Sarımsak, Covid 19’a karşı bağışıklığımızı güçlendiren ve bağışıklık sistemimiz için de önemli olan selenyum zengini bir besindir. Selenyum eksikliğinde bağışıklık sistemimiz ve karaciğerimiz bütün tehlikelere açık hale gelir. Sarımsak, hücre duvarlarını güçlendirerek ve organizmanın kendisine zararlı olan toksik maddelerden arınması işlemi olan ‘detoksifikasyon’ işleviyle karaciğeri destekleyerek yıpranmasını önlemekle vazifelidir.

Çok güçlü bir antioksidan, mükemmel bir bağışıklık destekleyicisi olarak yaratılan sarımsak bir kemoterapi ajanı gibi adeta kansersavar görevi de yapıyor. Amerika Kanser Araştırma Merkezi, sarımsaktaki allisin gibi fitokimyasalların bağışıklık sistemini destekleklediğini ve DNA, hücre hasarı ve inflamasyonu önleyerek kanser gelişim riskini azalttığını ortaya koymuşlardır.

Unnamed

Sarımsak nasıl tüketilmeli? Sarımsak çiğ olarak tüketildiğinde besin değerlerinden maksimum seviyede yararlanılmaktadır. Çünkü sarımsağın içeriğinde bulunan allicin, yalnızca sarımsağın hücre duvarları hasar gördüğünde (rendelendiğinde veya kesildiğinde) oluşur. Bu nedenle yapılan araştırmalar sarımsağı kullanmadan önce ezmenin daha sağlıklı olduğunu göstermiştir. Sarımsağın besin değeri yok olmaması için yemekler piştikten sonra eklenmelidir. Pişirilecekse de sadece birkaç dakika pişirilmelidir. Çünkü içeriğindeki şifalı kükürt bileşikleri ısıya duyarlıdır.

Günlük ne kadar sarımsak tüketilmeli? Uzmanlar tarafında sağlıklı bir birey için günde 2 diş çiğ sarımsak yemesi önerirler.

Sarımsak kokusuna çare var mı? Pek çok insanın kokusu hoş olmayan sarımsağı tükettikten sonra ağız kokusundan rahatsız olur. Bir süreliğine de olsa sarımsak kokusunu bastırmak için süt, zencefil, limon suyu ve nane şekeri kullanılabilir.

DİKKAT: Sarımsak çok fazla tüketildiğinde mide ve bağırsak rahatsızlığına neden olabilirler. Ancak, sarımsak kan inceltici ilaçların etkisini artırabileceği için tüketmeden önce mutlaka bir uzman hekime danışılmalıdır.

Tabiat eczaneniz, bitkiler şifanız olması dileklerimle sağlıklı günler…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu