GündemEkonomiÖzel Haberler

SEMT PAZARLARINDA SON DURUM… KIŞA ‘ELVEDA’ MEYVELERİ

Soğuk kış günlerinde bahara doğru geri sayımın başladığı bugünlerde, kışın olmazsa olmaz meyveleri de var oldukları mevsime vedaya hazırlanıyor. Özellikle mandalina ve portakalın gelecek haftadan itibaren Pazar tezgahlarından kalkması bekleniyor. Kışa elveda diyen meyvelerin hikayesini semt pazarlarındaki esnaflarla görüştük.

Pazartesi Pazarındaki incelemelerimizde esnaflar sebze ve meyvede fiyatların düşüşe geçtiğini aktardı. Mandalina ve portakalın ise gelecek haftadan itibaren tezgahlardan kalkacağı belirtilirken, pazarın en fazla rağbet gören meyveleri de yine portakal ve mandalina. Kilosu 3 lira olan domatese ise ilgi yok. MERHABA sizler için Pazartesi Pazarındaki esnalar ile pazardaki tansiyonu, sokaktaki enflasyonu konuştu.

Her hafta pazartesi günü Dumlupınar Mahallesi’ne kurulan pazarda her keseye uygun ürün mevcut. Fiyatların 50 kuruştan başladığı pazarda şarküteriden ev salçasına kadar pek çok ürünü bulmak mümkün. Tezgahlardan kalkmaya gün sayan portakalın kilosu 1,25 liradan başlayan pazarda, elma 2 liradan satılıyor. En çok tercih edilen sebzelerden ıspanak ile taze soğan ve turp 1,5 liradan satılırken, ev yapımı salçaların kilosu da 5 TL’den başlıyor.

EN ÇOK MANDALİNA SATILIYOR

Pazartesi Pazarının esnaflarından Hüseyin Gülmez, pazarın en fazla satılan ürününün mandalina olduğunu söyledi. Genellikle kış meyveleri satan Gülmez, “Ben uzun yıllardan beri pazarcılık yapıyorum. Mandalina, portakal, elma gibi kış meyvelerini satıyorum. Pazarda en fazla satın alınan genellikle mandalina. Mandalinanın kilosu 2,5. Portakalın kilosu 1,25 TL’den başlıyor. Elma ise 2 TL. Vatandaşımız pazarda en çok mandalina, portakal gibi kış meyvelerini alıyor. Artık mandalinanın sonu. Bu haftadan sonra tezgahta mandalina bulunmaz. Portakal birkaç hafta daha kalır ama mandalinalar bitiyor” dedi.

GARİBANA DA VAR ZENGİNE DE
Bir başka Pazar esnafı İsmail Karaca da kendisini bildi bileli pazarcılık yaptığını anlattı. Fiyatların uygun olduğunu belirten Karaca, “Fiyatlar vatandaşımızın bütçesini çok etkilemez diye düşünüyorum ama insanların alım gücü pek kalmadı. Onun dışında satışlarımız çok şükür iyi gidiyor. Tezgahta salatalık 2,5 TL, biber 3 TL, domates 2,5 TL. Fiyatlarımız uygun, ürünler taze. Her çeşit ve fiyata ürün var. Garibana da var zengine de var” diye konuştu.

MARKETTEN DEĞİL PAZARDAN ALIN
Semt pazarının kadın esnafları da var. Tam 30 yıldır pazarcılık yaptığını söyleyen Hatice Tosun, pazardaki ürünlerin fiyatlarının düşüşe geçtiğini belirtti. Tüketicilerin markete değil pazara gitmelerini tavsiye eden Hatice Tosun, “Ben 30 senedir pazarcılık yapıyorum. Fiyatlarımız her geçen gün daha da düşüyor. Tezgahta marul 1,5 TL, pırasa 2 TL, taze soğan 1,5 TL. Ev yapımı taze salçalarımız var. Ev salçalarının kilosu 5-6 TL arasında değişiyor. Yani fiyatlarımız oldukça uygun. Alışveriş yapmak için tüketiciler markete gitmesin. Pazara gelsinler. Burada her bütçeye uygun ürün almak mümkün. Hem hesaplı hem de kaliteli. Her şey çok uygun ve taptaze” dedi.

BAHÇEDEN PAZARA
Pazarın bir başka kadın esnafı Fatma Bozkurt ise bahçesinde yetiştirdiği ürünleri pazara getirip sattığını anlattı. Günlük taze ürünleri tüketiciyle buluşturduğunu söyleyen Fatma Bozkurt, “Ben bahçemde kendi ürettiğim sebze ve meyveyi satıyorum. Taptaze ve doğal ıspanak, marul, kuzu kulağı, tereyi günlük toplayıp getiriyorum. Maydanozun demeti 50 kuruş. Marul ve taze soğan 1,5 TL., pırasa 2 TL. Fiyatlarımız çok uygun. Vatandaşlarımız marketlerden değil de pazarlardan alışveriş yapsınlar. Pazarda en doğal ve taze ürünleri çok uygun fiyatlara alabilirler” dedi.

EV SALÇASI NASIL YAPILIR?
İSTER KAYNATIN İSTER GÜNEŞTE KURUTUN
Pazartesi Pazarının kadın esnaflarından Hatice Tosun, bayanlar için evde yapabilecekleri salçanın yapılışını anlattı. Tosun, “Ev salçası için evvela domates ya da biberleri doğrarız. Doğradıktan sonra hepsini bir çuvala koyup tuzlarız. Sonra çuvaldan çıkarıp büyük naylon poşetlere koyar ve ardından rendeden geçiririz. Rendeledikten sonra da tuzunu ilave edip bir güzel kaynatılır. İsteyen kaynatmadan güneşte kurutur. Ben kaynatmadım, güneşte kuruttum. Kaynatan da olur, güneşten geçiren de olur. Güneşte kurutularak yapılan bana göre daha lezzetli oluyor. Bu ev salçası ile yapılan yemeklerin lezzeti çok güzeldir. Tadına doyulmaz” diyerek ev salçası yapmanın püf noktalarını aktardı.
 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu