Ender GÖKMEN

Sıfır Atığa Ulaşmak İçin Başlangıç Çantanız

Sıfır atık felsefesi ile yaşamak, gün içerisinde ürettiğimiz çöpün gözle görülür bir şekilde azalması demek. Bu sahip olduklarımıza, kaynaklarımıza ve ekosistemimize yeniden değer biçmemizi; aşırı tüketim kültüründen bir adım uzaklaşarak, çöp ayak izimizi küçültmemizi sağlıyor.

Her ne kadar sıfır atık bir hayat yaşamak zor gelse de başlangıç çantanızda bulundurmanızı tavsiye ettiğim bu 4 eşya ile işiniz çok daha kolaylaşacak.

Su Şişesi/Matara

Nasıl gözüktüğü önemli değil, isterseniz son moda tasarımı olsun, isterseniz düz bir renk olsun, çantanızda taşıyabileceğiniz bir matara bulundurmak hem plastik şişe kullanımını azaltacak, hem de daha fazla su içmenizi sağlayacak. Kahve veya çay içicisi iseniz, mataranızı veya şişenizi seçerken bunu da göz önünde bulundurmanız, etkisini iki kat arttıracaktır.

Çatal/Kaşık

Dışarıda yemek yiyenlerdenseniz ve size inatla plastik çatal kaşık veriyorlarsa, artık yanınızda kendi çatal ve kaşığınızı taşımanın zamanı gelmiş demektir. Bir şey kesemeyen, çorba içerken ağzınızın kenarını kesen bu plastik aletler yararsız olmasının yanında aslında çok da büyük bir plastik çöp kaynağı.

Yeniden Kullanabileceğiniz Torbalar

Sürekli çanta ile gezen birisi iseniz, alışveriş yapma ihtimalinize karşı, yeniden kullanabileceğiniz bir bez torbayı yanınızda taşıyabilirsiniz. Aynı zamanda alışverişe çıkarken de bir kaç tanesini yanınızda taşımanız, gereksiz plastik torba kullanımının önüne geçecektir. Yeniden kullanılabilir torbalar bu aralar birbirinden güzel baskıları ile çoğu yerde satılmakta ama ben evde de yaparım diyorsanız, eski bir tişörtten bir pazar torbası yapabilirsiniz.

Kavanoz ve Cam Kaplar

Tabii ki un, pirinç veya bulgur gibi bazı ürünler için torba çok mantıklı bir seçenek olmayabilir. İşte burada cam kavanozlar devreye giriyor. Hem evinizde hem de alışverişe çıkarken kullanabileceğiniz bu kavanozları, aynı zamanda yanınızda salata taşımak için de kullanabilirsiniz. Yalnız unutmayın, cam kavanozlar ile alışveriş yapacaksanız, kavanozların boş halinin ne kadar ağır olduğunu üstüne yazmayı unutmayın. Böylelikle market çalışanlarına da kolaylık sağlamış olursunuz.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu