GündemÖzel Haberler

SİL BAŞTAN HAYATLARI DEĞİŞTİRİYOR

SİL BAŞTAN HAYATLARI DEĞİŞTİRİYOR

 

Balıkesir’de Kadına yönelik şiddet ve çocuk istismarı ile mücadele kapsamında faaliyet yürüten ve Sil Baştan Derneği 2018 yılından bu yana çalışmalarını sürdürüyor.

BALIKESİR ŞÖM’DE PİLOT İL OLDU

Şiddeti Önleme Merkezi (ŞÖM)’nin açılmasında Balıkesir’in pilot il olarak yer alması da derneğimizin faaliyet kapsamı için oldukça önemliydi. Konuya ilişkin önerilerimizi sunduk ve bu konuda elimizden geleni yaptık.

 

Sil Baştan Derneği’nde kadına yönelik şiddet ve çocuk istismarı kapsamında mağdur olan bireylerin hukuki hakları konusunda gönüllü olarak destek hizmet verilirken aynı zamanda alanında uzman kişiler tarafından psikolojik danışmanlık ve destek çalışmaları da yürütülüyor. İki bağlamda başvuranlarına gönüllülük esaslı hizmet veren Sil Baştan Derneği’nin Kurucu Başkanı Ayşegül Küçükafacan 30 üye ile pandemi sürecinde arttığını özellikle belirttiği kadına yönelik şiddet olaylarının sonucunda kişilere şiddet sonrası şikayet süreçleri hakkında bilgilendirme, kişilerin hukuksal haklarına dair bilinçlenmesini sağlama, şiddete maruz kalan kişinin sağlığı ve refahı için izlemesi gereken yol haritasını gösterme ve şiddet sonrası kişilerin gündelik hayatlarına devam edebilmesi için; barınma, istihdama katılma, eğitimlerine devam edebilme gibi tüm temel haklarına yönelik rutinlerinde aksama olmaması üzerine çalışmalar yaptıklarını söyledi. Ayşegül Küçükafacan Sil Baştan Derneği faaliyetleri kapsamında Balıkesir’de 14 davanın takibini sağladıklarını belirtti.

 

KÜÇÜKAFACAN “7/24 DESTEK SAĞLIYORUZ”

Sil Baştan Derneğinin sadece kamu yararına çalıştığını belirten Kurucu Başkan Ayşegül Küçükafacan Balıkesir merkezli olan derneğin sadece Balıkesir değil tüm Türkiye’de ilgili hizmetleri verdiğini dile getirdi. Küçükafacan, “ Bizler üyelerimizle birçok ilde mevcut olmayan 7 gün 24 saat destek prensibi ile faaliyet gösteren bir sivil toplum kuruluşunu oluşturuyoruz. Kadına yönelik şiddet ve çocuk istismarı ile mücadelemizde insanların bize günün her saati ulaşabilecekleri bir Acil Yardım Hattı hizmetimiz var. Bu yardım hattından bizi arayan kimseyi cevapsız ve desteksiz bırakmıyoruz.

 

İNSANLARIN HAKLARINI BİLMESİ ÖNEMLİ

Desteklerimiz  kapsamında adli süreçleri takip ediyoruz, uzmanlarımız tarafından kişilere psikolojik danışmanlık sağlıyoruz. Az olan üye sayımıza rağmen önemli işler yaptığımızı biliyor ve bunun karşılığını insanların yüzlerinde görüyoruz. Özellikle çocuk istismarı ile mücadele konusunda çok yol kat ettik. Amacımız insanların konu ile ilgili farkındalıklarını artırmak. Başlarına gelen şiddet ve istismar durumlarında haklarını bilmelerini sağlamak.

 

“BALIKESİR MERKEZLİ BİR DERNEĞİZ”

Balıkesir merkezli olmayan birçok dernekte kadına yönelik şiddet ve çocuk istismarı ile mücadeleye yönelik açıklamalar yapıyor ancak Sil Baştan Derneği bu şehri merkezi olarak belirlemiş ve Tüm Türkiye’ye destek veren bir Dernek olarak var oluyor. Sil Baştan Dernek çalışmaları kapsamında Balıkesir’de birçok çalışmaya ön ayak olan etkinlikler yürütüyor. Dernek çalışmaları ile ilgili olarak Kurucu Başkan Ayşegül Küçükafacan Gazete Merhaba okuyucularına şunları aktardı:

 

“UMUT YÜRÜYÜŞÜ GERÇEKLEŞTİRDİK”

“23 Haziran 2020’de kurulan Çocuk İzlem Merkezi’nin kurulmasına yönelik çok çabamız oldu. Bu hizmetin çevre illerde bile varken neden Balıkesir’de olmadığını defalarca dile getirdik. Sesimizi duyabilecek tüm kurumlarla ve kişilerle iletişime geçtik. Dernek etkinliklerimiz kapsamında Umut Yürüyüşü’nü gerçekleştirerek kadına yönelik şiddete ve çocuk istismarı ile mücadeleye yönelik farkındalık oluşturduk. Derneğimizin merkezi olan Balıkesir’de Çocuk İzlem Merkezi kuruldu, bunun sevincini yürekten yaşadık.

 

BALIKESİR ŞÖM’DE PİLOT İL OLDU

Şiddeti Önleme Merkezi (ŞÖM)’nin açılmasında Balıkesir’in pilot il olarak yer alması da derneğimizin faaliyet kapsamı için oldukça önemliydi. Konuya ilişkin öneri hazırladık ve gönderildi. Elimizden geleni yaptık.

 

750 KİŞİ OYUNU İZLEDİ

Çalışmalarımızda en hassas davrandığımız konu olan çocuk istismarı ile mücadeleye yönelik mücadelede bireylerin farkındalığını artırmak amacıyla Avlu Kongre Merkezi’nde tiyatro gösterimimiz oldu. Bu konuda ailelere ve çocuklarına yarar sağlayacak bir etkinlik düzenlediğimizi düşünüyorum. Gösterime 750 kişi katıldı. Etkinlik kapsamında Askıda Bilet Uygulaması ile gönüllüler tarafından 750 kişinin gösterime ücretsiz katılımı sağlandı.

 

UZAKTAN KONFERANS PLANIMIZ VAR”

Nisan ayında planladığımız Balıkesir okullarında faaliyet alanlarımız hakkındaki konferans etkinliklerimiz maalesef pandemi süreci yüzünden ertelendi. Okulların uzaktan eğitim modeline geçmeleri ile birlikte bizimde aklımıza bu konferansları online olarak öğrencilerin derslerinde kullandığı platformlar aracılığı ile vermek geldi.

 

VALİLİK VE MEB DESTEKLEYECEK

Vali Bey ile en son gerçekleştirdiğimiz toplantıda Nisan ayında ertelenen çalışmamız hakkında Uzaktan konferans yöntemi ile öğrencilere ve öğretmenlere yönelik çalışmamızı gerçekleştirebileceğimizi söylemişti. Meğer o da bizimle aynı şeyi düşünmüş. Konu üzerine gerekli değerlendirmelerde bulunduk. Valimiz Hasan Şıldak ve İl Milli Eğitim Müdürümüz Yakup Yıldız’ın da destekleri ile ilerleyen günlerde ertelenen çalışmamızı gerçekleştireceğiz. Kadına yönelik şiddetle mücadele ve çocuk istismarı ile mücadele konusunda Balıkesir’de çalışmalarımız devam edecek. Mücadele Kazandırır anlayışı ile devam ettiğimiz çalışmalarımızla tüm Türkiye’de sesimizi duyurmaya devam edeceğiz.

 

ÜNİVERSİTE ÇALIŞTAYLARINA KATILDIK

Çeşitli üniversitelerin kadına yönelik şiddetle ve çocuk istismarı ile mücadele konusundaki çalıştaylarına katılım gösterdik. Üstelik sadece Balıkesir Üniversitesi değil tüm Türkiye’de faaliyet gösteren bir dernek olarak farklı üniversitelerin konu ile ilgili çalışmalarına katılmak bizler için önemliydi.

 

DAHA FAZLA GÖNÜLLÜ DAHA FAZLA DESTEK

Şuan 30 üye ile var olmaya devam ediyoruz. İsteğimiz her mecrada daha görünür olup daha fazla gönüllü sayısına ulaşmak ve daha fazla kadına, daha fazla çocuğa destek olabilmek. Bu konuda çalışmalarımızın Balıkesir’de daha fazla sese dökülmesine yönelik talebimiz var. ”

Haber: Kamil Akyürek

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu