Köşe Yazıları

Size Önereceğim Takviyeler-1

Son yıllarda insanların çoğu artık düzenli olarak takviye alıyor. Piyasada çok çeşitte ve içerikte takviye bulunmaktadır. İşte bu nedenle de takviyelerin hangisinin alınacağı konusunda da sıkıntılar ortaya çıkmaktadır. Burada önemli olan elbette vücudun ihtiyacı olan ve ona zarar vermeyecek takviyeleri almaktır. İşte size önerebileceğim birkaç popüler takviye…

 

Size Önereceğim Takviyeler-1… Bunlardan ilki L-tirozin. L-tirozin özellikle tiroidi yani halk arasında guatrı az çalışanlara, strese, yorgunluğa ve konsantrasyon bozukluğuna iyi gelir. Tiroid beziniz az çalışıyorsa, yorgunluk, zayıf konsantrasyon, düşük ruh hali ve kilo vermede zorluğunuz varsa bu takviye denemeye değer olabilir. Ayrıca L-tirozinin zihinsel performansı artırmaya da yardımcı olabileceğine dair giderek artan kanıtlar var. Takviye almak sizi korkutuyorsa besin olarak da L-tirozin alabilirsiniz. Süt ürünleri, yumurta ve yulaf gibi protein içeren gıdalarda L-tirozin üretir; bu nedenle her öğünde bir miktar protein almak L-tirozin alımına destek olacaktır.

Bir diğer önereceğim destek tedavi magnezyumdur. Özellikle anksiyete, uykusuzluk ve adet sancılarına iyi gelir. Bu mineral, nörotransmitterlerin ve uyku hormonu melatoninin düzenlenmesi de dahil olmak üzere vücutta 300’den fazla hücresel reaksiyonda hayati bir rol oynar. Hatta magnezyumun tüm sinir sistemi üzerinde sakinleştirici bir etkisi vardır. Huzurlu uykuyu teşvik etmeye yardımcı olur ve kaygıyı hafifletebilir. Ne yazık ki, bu mineral vücudun stres tepkisi tarafından tüketiliyor, dolayısıyla seviyeleri kolaylıkla optimum seviyenin altına düşebiliyor. Doğal alımı tercih edenler için tüketmelerini önerebileceğim besinler; yapraklı sebzeler, fındık, kinoa, susam, nohut, avokado ve muzdur. Bir diğer besinde kaliteli bitter çikolata, alımınızı artırmanın başka bir lezzetli yoludur.

Bu hafta son olarak önereceğim takviye Ko-enzim Q10. Özellikle düşük enerji ve doğurganlık sorunlarında tercih edilebilir. Bu takviye hücrelerin enerji üretmesine yardımcı olmada önemli bir rol oynar. Yaşlandıkça vücut daha az Co-Q10 üretiyor ve ihtiyacı artıyor. Dolayısıyla özellikle de yorgunluğa yatkınsanız bu takviye almaktan fayda görebilirsiniz. Araştırmalar ayrıca Co-Q10’un erkeklerde sperm hareketliliğini iyileştirerek ve kadınlarda da yumurta kalitesini iyileştirerek doğurganlığı arttırmaktadır. Ko-enzim Q 10 içeren doğal kaynaklar arasında; ıspanak, karnabahar, brokoli, portakal ve çilek, soya fasulyesi, mercimek, yer fıstığı ve susam bulunur.

Elbette bu takviyeleri mutlaka hekim önerisi ile almayı unutmayın. Haftaya takviye önerilerime devam edeceğim; görüşmek dileğiyle…

..Size Önereceğim Takviyeler-1…

Daha fazla köşe yazısı için tıklayın…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu