GündemTürkiye Gündemi

Tabip Odası “Sağlıkta Şiddet Yasası Kadük Kalmıştır”

Tabip Odası “Sağlıkta Şiddet Yasası Kadük Kalmıştır”

Balıkesir Tabip Odası Başkanı Necdet Uçan Sağlıkta şiddet konusunda Sağlık Bakanlığının devreye girmesi gerektiğini belirtti. Her geçen gün artan sağlıkta şiddete karşı “kanayan yara akmaya devam ediyor” dedi.

“Sağlıkçılara Şiddet Artıyor”

Uçan yaptığı açıklamada, “Yıllardır kanayan yaramız olan “sağlıkta şiddet”, salgındaki alevlenmenin azalması ile daha da ayrıca görünür hale gelmektedirler. Ülkedeki cezasızlıkla el ele yürüyen şiddet iklimi, saldırganların pervasızlığını daha da artırmaktadır.Aynı gün, uzmanlık öğrencisi üç meslektaşımıza İstanbul’da hastanede saldırı olmuş; yine aynı gün İzmir’de bir hastanenin silahla taranması sonucu ayrıca hastanenin güvenlik güvenlileri yaralanmıştır. Bir başka sağlıkta şiddet olayı da geçen hafta Van’da yaşanmış, ayrıca sağlık emekçileri görevleri sırasında darp edilmiştir” dedi.

Yasalar Yetersiz Kalmaktadır

“Türk Tabipleri Birliği (TTB)ve Tabip Odaları olarak bu saldırıların hız kesmeden devam edebilmesinde cezasızlığın etkisini yıllardır vurguluyoruz. Sağlıkta şiddet olaylarının böylesi yoğun yaşandığı tam da bu günlerde İzmir’deki genç bir meslektaşımızı boynundan jiletle yaralayan failin hapis cezası ise “neden en üst sınırdan ceza verildiği” sorgulanarak istinaf mahkemesi tarafından bozulmuştur. Sağlıkta şiddetle mücadele için gerçekçi bir yasal düzenleme yapılması bir yana, ayrıca yargı yetersiz de olsa mevcut yasal düzenlemeyi dahi uygulayamamaktadır.”

Şiddet Yasası

Sağlık çalışanlarının güvenli çalışma ortamlarının olmamasının; bulunduğumuz ekonomik ve ayrıca siyasi ortamın; ülkemizde, yöneticiler düzeyinde dahi normalleştirilen şiddet ve nefret söylemlerinin; Türkiye’de adalete duyulan güvensizliğin etkilerini de görerek, bütünlüklü bir mücadele yapılmalıdır” dedi.Yıllarca söylediğimiz ve ayrıca yeni bir yasa tasarısı olarak sunduğumuz “Sağlıkta Şiddet Yasası”,  TTB’nin önerdiği maddeler dikkate alınmadan kadük bir yasa olarak ayrıca çıkarıldığını öne sürdü.

“Meslektaşlarımızın Yanında Olmayı Sürdüreceğiz”

“COVID-19 sürecinin yönetilememesi, salgın yerine algı yönetilmesi ise sağlık alanının durumunu şiddet de dahil olmak üzere daha da kötüleştirmiştir. Geldiğimiz noktada meslektaşlarımızı hem pandemi koşulları hem de giderek artan şiddet ortamında kaybediyoruz ve ayrıca artık hiçbir arkadaşımızı kaybetmeye tahammülümüz kalmadığını ayrıca bir kez daha vurguluyoruz. Sağlık Bakanlığı’nı sağlıkta şiddeti görmezden gelen, kışkırtan söylem ve politikalardan vazgeçmeye; etkin bir sağlıkta şiddet politikası için Sağlık meslek örgütleriyle birlikte hareket etmeye; onların talep ve önerilerini dinlemeye davet ediyoruz. Sağlıkta şiddetin sona ermesi için her koşulda, ayrıca bütün gücüyle meslektaşlarının yanında olmaya devam edeceğiz.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu