Prof. Dr. Nilay ŞAHİN

TANSİYONUM YÜKSELDİ: NİYE?

Tansiyon yüksekliği son yıllarda o kadar çok arttık ki sormayın. Artmasının yanında eskiden hep sanki yaşlanınca olan bir hastalıkmış algısı da bitti. Çünkü artık daha genç yaşlarda da görülemeye başladı. Peki ama neden? Tansiyon niye yükselir hiç merak ettiniz mi? Hadi şimdi bunu bir tartışalım.
Öncelikle yüksek tansiyonu ikiye ayırıyoruz. Bir grup ortada hiçbir neden olmadan görülen yüksek tansiyonlulardan oluşmaktadır. Bir grup ise altta çeşitli hastalıklara bağlı olarak gelişen hipertansiyonlu hastadan oluşmaktadır. İşte bu noktada hangi hastalık bizim tansiyonumuz yükseltir bilmemiz güzel olur sanırım. İşte size bu hastalıklardan birkaç örnek; uyku apne sendromu, böbrek problemleri, diyabet-şeker hastalığı, adrenal bez tümörleri, tiroid problemleri, soğuk algınlığı ilaçları, bazı ağrı kesiciler ve alkol kullanımı gibi durumlar. Bu saydığım problemlerden biri varsa ara sıra tansiyonunuza baktırmanızda fayda var demektir.
Tabii bir de riskli durumlar var direkte bizi ilgilendiren; peki nedir bunlar? Birisi yaş; özellikle 45 yaş üstü hele de kadın cinsiyet ara da tansiyonunu ölçtürse fena olmaz sanırım. Yine ailesinde yüksek tansiyon olanlar, kilolular, çok hareketli olmayan veya sürekli masa başında bulunanlar, aşırı tuzlu yiyenler, D vitamini düşük olanlar, çok stresli ortamlarda bulunanlar dikkatli olmalıdırlar.
Tamam yüksek tansiyon var ne olur bana derseniz! Neler mi olur; kalp krizi, felç, görme problemleri, hafıza kayıpları, erken yorulma, kireçlenme alevlenmeleri gibi durumlarla karşı karşıya kalabilirsiniz.
Hemen moralinizi bozmayın lütfen. Yüksek tansiyon çoğunlukla kontrol altına alınabilir. Peki nasıl alınır? Bunu cevabını da haftaya sizlerle paylaşacağım.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu