GündemTürkiye Gündemi

Ticaret Bakanlığı’dan Gizli Fiyat Artışı Yapan Firmalara Uyarı

Ticaret Bakanlığı’ndan açıklama geldi. Gelen açıklamaya göre, tüketici mağduriyetlerinin önlenmesi amacıyla ülke genelinde inceleme ve denetimler gerçekleştirileceğini bildirdi.

 

Ticaret Bakanlığı’dan Gizli Fiyat Artışı Yapan Firmalara Uyarı… Ticaret Bakanlığı’ndan açıklama geldi. Gelen açıklamada, düzenlemeye aykırı nitelikte gramaj/hacim değişiklikleriyle satışa sunumu olan ve söz konusu ölçü birimi değişikliğine karşın, satış fiyatında bu yönde değişiklik olmayan ürünlerin tespiti amacıyla 81 ilde ticaret müdürlüklerine talimat verdi. Ayrıca, denetimlere de odaklandı.

Ticaret Bakanlığı'Dan Gizli Fiyat Artışı Yapan Firmalara Uyarı

“birim fiyatlarında gizli artış “

Ayrıca açıklamada, son zamanlarda gerek ulaşan başvurular gerekse sosyal medya mecrasında paylaşımlar yer alıyor. Yer alan paylaşımlardan, satışa sunulan ürünlerin gramaj, adet ve ağırlık gibi ölçü birimleri azaldı. Buna karşın ambalaj ve satış fiyatlarının değiştirilmemesi nedeniyle tüketicilerin ürünlerdeki bu değişikliği fark edemediğinin, böylelikle ürünlerin birim fiyatlarında gizli artış olduğunun gözlemlendiğini belirtti.

Ticaret Bakanlığı'Dan Gizli Fiyat Artışı Yapan Firmalara Uyarı

Açıklamada, söz konusu durumun, ilgili düzenlemelerde konuya ilişkin olarak açıklama yaptı. Yaptığı açıklamada, “Tüketicilere sunulan bir malda birim fiyatını farklılaştıracak şekilde, adet, uzunluk, ağırlık, alan, hacim ölçüleri ve benzeri unsurlarından birinde değişiklik yapılmasına rağmen, değişiklik yapılmadığı izlenimi uyandıran yanıltıcı ambalajlama uygulamaları” hükmü kapsamında olduğunu belirtti. Ardından, haksız ticari uygulamanın önüne geçilmesi ve tüketici mağduriyetlerinin önlenmesi amacıyla ülke genelinde inceleme ve denetimler gerçekleştirileceği belirtti. Ardından, düzenlemeye aykırı nitelikte gramaj/hacim değişiklikleriyle satışa sunulan ve söz konusu ölçü birimi değişikliğine karşın. Satış fiyatında bu yönde değişiklik yapılmayan ürünlerin tespit edilip tutanağa bağlanması. Beraberinde, ispata yönelik bilgi ve belgelerin eklenerek Reklam Kurulunca değerlendirilmek üzere gönderilmesi konusunda 81 ildeki ticaret müdürlüklerine talimat olduğunu belirtti.

Ticaret Bakanlığı'Dan Gizli Fiyat Artışı Yapan Firmalara Uyarı

İdari Para Cezası Uygulaması Olacak

Açıklamada, Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğüne intikal eden konuya ilişkin tespit tutanaklarının incelemesi oldu. Ardından, üretici-satıcı firmaların savunmalarının alınacağını belirtti. Devamında, mevzuatın amir hükmüne aykırı mahiyetteki haksız ticari uygulamalara idari para cezaları uygulanacağı vurguladı. AA’nın edindiği bilgiye göre açıklamada, mağduriyetlerin önüne geçmek için tüketicilere de çağrı yaptı. Devamında, “Satın alacakları ürünlerin ambalajlarının ve etiketlerinin dikkatle incelenmesi. Tüketicilerin de farkındalığa sahip olmasının önemli olduğu değerlendirmesini yaptı. Herhangi bir yanıltıcı ambalaj uygulamasıyla karşılaşılması halinde, Reklam Kuruluna veya ticaret il müdürlüklerine başvurulması gerekmektedir. Tüketicilerimizi aldatıcı ve yanıltıcı olan söz konusu uygulamalar Ticaret Bakanlığımız tarafından yakından takiptedir. Gerek illerden gelen şikayet başvuruları ve denetim tutanakları gerekse basına ve sosyal medya mecralarına yansıyan benzer faaliyetler titizlikle takip edilmektedir. Bakanlığımıza ulaşan bu yöndeki uygulamalar hakkında inceleme ve değerlendirmeler devam edecektir” dedi.

Ticaret Bakanlığı‘dan Gizli Fiyat Artışı Yapan Firmalara Uyarı…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu