Köşe Yazıları

Tiktok Bozukluğu

Literatür taramalarımda denk geldiğim Comprehensive Psychiatry’deki (Kapsamlı Psikiyatri) makalelerden bazıları TikTok kullanımının ruhsal sağlığa nasıl zarar verdiğini açıkça ortaya koyuyor.

Makale raporlarında çocuk ve ergenlerle yapılan çalışmalarda TikTok kullanımı ve hafıza kaybı arasında anlamlı düzeyde bir ilişki gözlenmiş. Depresyon, anksiyete gibi klinik bulguların da  TikTok kullanım süresi arttıkça olduğu raporlarda ayrıca yer alıyor.

Terapi almak için kliniğime başvuran gençlerde özellikle siber zorbalığa maruziyeti gözlemliyorum. Yoğun video içerikleri, hızlı içerik tüketimiyle ön plana çıkan TikTok gençlerde yeme bozuklukları, intihar eğilimli düşünceler ve sinir sisteminde travma benzeri etkilere sebep olabiliyor.

İlgili Makaleler

Karşılaşılabilen bir diğer Tiktok Bozukluğu “hiperseksüalizasyon”. Aşırı düzeyde cinsel içerikli videolar gelişmekte olan çocukların ve ergenlerin benlik algılarını “cinsellik” çerçevesinde şekillendirmektedir. Bu durum oldukça kritik bir sorundur. Günümüz ebeveynlerinin çocuklarını kontrolsüz şekilde maruz bıraktığı video içerikleri cinsel kimlik bozuklukları ve cinselliği bağımlılık boyutunda arzulama gibi ilerleyen dönemde oluşabilecek birçok patolojinin tohumunu atmaktadır.  Halbuki yıllar önce bahsi geçen bu bozukluklar kafa travmaları, nörolojik bozukluklar ve ağır tıbbi bozukluklar sonucu ortaya çıkıyordu ! Günümüz TikTok uygulaması geçmiş zamanın ağır tıbbi ve nörolojik hasar vericilerin fonksiyonunu kısa sürede yerine getiriyor !

Küresel Anksiyete : Çin

 

AB Komisyonu çalışanlarına TikTok uygulamasını yasakladıktan sonra ABD’de hükümet çalışanlarına TikTok’u yasaklayan tasarı Senato’da onaylanmıştı. Ardından Kanada da aynı kararı aldı. Türkiye’de de zaman zaman yasaklanması gündeme geliyor.

Veri toplama yöntemleri bu kadar endişe yaratan TikTok’un çocuklar için zararları:

  • Otizm,
  • Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu
  • Siber zorbalık
  • Hiperseksüalite
  • Küfür, hakaret ve cinsel içerikli videolara maruz bırakma
  • Çocukların yükleyebileceği tüm videolar herkese açık şekilde görüntülenebiliyor
  • İstismarcı bir çok kişi çocuklara mesajlar yoluyla ulaşabiliyor
Ebeveynler ne yapmalı?

 

Anne-baba olarak en büyük görevimiz dijital dünya hakkında bilgi ve deneyim sahibi olmayan çocuklarımızı korumaktır. Duygusal ve zihinsel gelişimine uygun içeriklere erişimlerini ebeveyn kontrolüyle sağlamak, çevrimiçi tehdit oluşturacak tüm uygulamaları ve siteleri yasaklamak anlık çözümler olarak karşımızı çıkıyor.

Kalıcı çözüm var mı?

 

Çocuklarımızla birlikte aynı sofrayı paylaşmak, evde bol bol sohbet etmek, birlikte doğayı keşfe çıkmak. Yaşlılarımızla çocuklarımızı sık sık bir araya getirerek geniş aile kültürünü ve kaybolmaya yüz tutmuş değerlerimizi çocuklarımıza aktarmak. Ailemizin sahip olduğu kültürel mirasları yaşatmak. Spor ve sanatın en az bir dalıyla tanıştırmak, müzeleri gezmek. Beraberinde, kitaplarla dost yaşamak. Bunun yanında, doğa ve canlı sevgisini aşılamak. Dahası, dünyaya erişilebilir olmanın siber olmayan yollarını da keşfetmesini sağlamak. Devamında, oyunun birleştirici gücünü yaşıtlarıyla paylaşmasına olanak sağlamak, az tüketmek, sağlıklı beslenmek, AVM ve tablet çocuğu değil tutkulu oyunları ve kaşif ruhuyla yıldızları seyre dalan çocuklar yetiştirmek  !

Önümüzdeki yazıda buluşacağımız sorular:

Travma nedir?

Travmalarımıza rağmen mutlu olmak mümkün mü?

Tiktok Bozukluğu.

Daha fazla köşe yazısı için tıklayınız…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu