GündemBalıkesir Merhaba Blog YazılarıYaşam

Titanik’in Olağanüstü 3D Taraması

Titanik’in olağanüstü 3D taraması sonucunda, ilk kez bu kadar net görüntüye ulaştı

 

Titanik'In Olağanüstü 3D Taraması
Referans: Atlantic Productions/Magellan

Kanada, Newfoundland’ın 400 mil güneyinde, Atlantik Okyanusu yüzeyinin 3.800 m (12.500 ft) altında yer almaktadır. Paslı enkazınsırları daha önce hiç olmadığı kadar ayrıntılı bir şekilde ortaya çıkmıştır.

Uzmanlar, gemiyi su tarafından engellenmemiş olarak görebilecekler. Bunun sonucunda da geminin neden bir buzdağına çarparak Nisan 1912’de 1.500 kişiyi öldürmesine dair pek çok cevaplanmamış sorunun ele alınacağı umutlarını artırmaktadır.

Titanik, 1985’te keşfedildiğinden beri dalgıçlar ve araştırma ekipleri tarafından defalarca araştırılmıştır. Ancak görünürlük eksikliği, kameraların yalnızca küçük bir kısımlarını gösterebildiği anlamına gelmekteydi.

 

Ayakkabılar ve Şampanya Şişeleri

Her açıdan 70.000’den fazla görüntü kullanılarak, anında tanınabilen gemiyi tüm görkemiyle gösteren 3D rekonstrüksiyon olşturulmuştur.

Pruva, buz gibi su tarafından dikkat çekici bir şekilde korunurken, deniz tabanında 800 m uzakta bulunan arka kısım, çamura sürüklenirken çökmüştür.

Düzinelerce ayakkabı, açılmamış şampanya şişeleri, heykeller ve diğer süs eşyaları… Devasa bir enkaz alanında hala geminin etrafına dağınık durumda görülmektedir. Pervanelerden birinin üzerindeki seri numarası bile hala görülebilmektedir.

Bir derin deniz haritalama şirketi olan Magellan Ltd, taramayı, bu konuda bir belgesel hazırlayan Atlantic Productions ile birlikte, yukarıdaki bilimsel bir gemide uzmanların uzaktan kontrolü altında gemiyi 200 saat boyunca inceleyen dalgıçlar kullanarak üretmiştir.

Projenin planlarına öncülük eden şirketten Gerhard Seiffert, BBC News’e şunları söylemiştir.

“Neredeyse 4.000 metre olan derinliği bir meydan okuma teşkil ediyor ve bölgede akıntılar da var – ve bize izin verilmiyor. Enkaza zarar vermemek için herhangi bir şeye dokunmayın.

Ve diğer zorluk da her santimetrekareyi haritalamanız gerektiğidir – enkaz alanı gibi ilginç olmayan kısımları bile haritalandırmanız gerekmektedir. Ancak tüm bu ilginç nesnelerin arasını doldurmak için buna ihtiyacınız var.”

Uzun yıllardır Titanik’i araştıran Parks Stephenson, taramaların kendisini “havaya uçurduğunu” ve buzun çarptığı yerler de dahil olmak üzere felakette gerçekte ne olduğunu ortaya
çıkarabileceklerini umduğunu söylemiştir.

Titanik'In Olağanüstü 3D Taraması
Devasa Gemi Daha Önce Hiç Tam Ölçekli Olarak Görülmedi

 

Titanik'In Olağanüstü 3D Taraması
Tekne Güvertesinin Sağındaki Büyük Delik, Bir Zamanlar Büyük Merdivenin Bulunduğu Yere Açılmaktadır.

 

Titanik'In Olağanüstü 3D Taraması
Pervane Gibi Ayrıntılar, Bulanık Su Tarafından Engellenmeyen Görüntülerde Seçilebilmektedir.

Daha fazlası için tıklayınız.

 

 

 

Bu haber www.gazetemerhaba.com'a aittir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu