GündemKöşe Yazıları

Tüm Dünyadaki Kıyıların Yüzde 85’i Bozulmuş Durumda

Tüm Dünyadaki Kıyıların Yüzde 85’i Bozulmuş Durumda

Yapılan yeni bir araştırma, dünya çapında kıyı bölgelerinin sadece yüzde 15’inin bozulmadan kaldığını ve küresel ölçekte acil kıyı rehabilitasyonu ve korunması ihtiyacını doğurduğunu ortaya koydu.

Queensland Üniversitesi tarafından yürütülen uluslararası araştırmada insan kaynaklı baskıların kıyı bölgeleri üzerindeki etkisi incelendi ve hali hazırda yüksek oranda bozulmuş olan ve bozulmadan kalan kıyılar haritalandı.

Üniversitenin Yer ve Çevre Bilimleri Enstitüsü’nden Brooke Williams, ücretsiz ve kullanılabilir bir veri setinde derlenen bu bulguların, insanlığın Dünya’nın değerli kıyı ekosistemleri üzerindeki yaygın etkileri hakkında değerli bilgiler sağladığını belirtiyor:

“Kıyı bölgeleri yüksek düzeyde biyolojik çeşitlilik içerir ve milyonlarca insana gıda ve fırtına koruması gibi ekosistem hizmetleri sağlar. Bu araştırmanın sonuçları, iklim değişikliğinin etkilerini azaltmak, bozulmadan kalan kıyı bölgelerini korumak ve aşırı derecede bozulmuş olanları restore etmek istiyorsak, hızlı ve kararlı bir şekilde hareket etmemiz gerektiğini gösteriyor.

Bu bölgelerin bozulma hızı, yalnızca kıyılarda yaşayan hayvan türleri ve habitatları için değil, aynı zamanda dünyanın dört bir yanındaki kıyı bölgelerinde yaşayan sayısız insanın sağlığı, güvenliği ve ekonomik güvenliği için de büyük tehditler oluşturuyor.”

Araştırma ekibi, 2013 itibariyle bozulmadan kalan kıyı bölgelerinin yüzde 15,5’e düştüğünü belirledi. Kanada, bozulmadan duran en büyük kıyı bölgesine sahip ülke. Bozulmadan kalan diğer geniş alanlar ise Rusya, Grönland, Şili, Avustralya ve Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunuyor.

Deniz çayırları, savanlar ve mercan resifleri içeren kıyı bölgeleri, diğer kıyı ekosistemlerine kıyasla en yüksek insan baskısı seviyelerine sahip.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu