GündemSiyaset

Türk Kadınının Seçme Ve Seçilme Hakkını Elde Etmesinin 86. Yıldönümü Kutlu Olsun

Türk Kadınının Seçme Ve Seçilme Hakkını Elde Etmesinin 86. Yıldönümü Kutlu Olsun

 

AK Parti Balıkesir Milletvekili Belgin Gökçe Uygur , “Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde TBMM’de Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verilmesi ülkemiz için bir milat olmuştur. ”

 

86. YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLADI

 

AK Parti Balıkesir Milletvekili Belgin Gökçe Uygur 5 Aralık 1934 tarihinde kadınlara tanınan seçme ve seçilme hakkına yönelik, tarihin yıl dönümü vesilesi ile bir açıklamada bulundu. Türkiye’de kadınlara seçme ve seçilme hakkı Avrupa da dahil olmak üzere bir çok ülkeden önce, 5 Aralık 1934 tarihinde tanındığını hatırlatan Milletvekili Uygur, “ Türkiye’de kadınlarımız bu demokratik hakkını ilk kez Şubat 1935’te yapılan milletvekili genel seçiminde kullanmışlardır. Böylece Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 5’inci döneminde 18 kadın milletvekili seçilerek Meclis’e girmiştir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde TBMM’de Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verilmesi ülkemiz için bir milat olmuştur. Bugün TBMM çatısı altında seçilmiş bir kadın milletvekili olarak bu hakkın 1934’te tanınmış olmasından ülkem adına gurur duyuyor, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü rahmet ve saygıyla anıyorum. ”dedi.

 

“KADIN KOLLARI TEŞKİLATI DÜNYANIN EN BÜYÜK SİVİL TOPLUM KURULUŞU”

 

AK Parti Balıkesir Milletvekili Belgin Gökçe Uygur Türk kadınının seçme ve seçilme hakkı elde etmesinin 86. Yıl dönümüne yönelik yaptığı açıklamasında şöyle kaydetti:
“Hükümetlerimiz dönemlerinde kadın hakları yalnızca kutlama yaptığımız tarihler olarak kalmamış aynı zamanda icraatta bulunduğumuz, devrim niteliğinde başarılara imza attığımız dönemler olmuştur. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde kuruluşundan itibaren AK Parti’de siyasette kadınlara pozitif ayrımcılık uygulanmıştır. 81 il ve 922 ilçede örgütlenen AK Parti Kadın Kolları Teşkilatımız 5 milyon 200 bin üyesiyle dünyanın en büyük kadın sivil toplum kuruluşudur.

 

“ASIL BÜYÜK ATILIM SON 18 YILDA”

Üstelik bu sayı diğer siyasi partilerin toplam üye sayılarının bile üzerindedir. 2002 yılında TBMM’de kadın milletvekili oranı yüzde 4,4’lerde iken bu oran içinde bulunduğumuz 27’nci dönemde yüzde 17,1’e yükselmiştir. Kadınlara seçme ve seçilme hakkı 1934 yılında tanınmış ancak bu konudaki asıl büyük atılım son 18 yılda yapılmıştır. 31 Ekim 2013 tarihinde AK Parti’li 4 kadın milletvekilimiz ilk defa başörtülü olarak TBMM Genel Kurul çalışmalarına katılmışlardır. Bizim anlayışımızda kadınlar hiçbir zaman siyasetin nesnesi olmamıştır. Biz kadınları daima siyasetin öznesi olarak gördük, görmeye de devam edeceğiz.

“KADINLARIN VARLIĞI TÜRKİYE’NİN VAZGEÇİLMEZ UNSURU”

Toplumun yarısını oluşturan kadınlarımızı yalnızca siyasette değil her alanda güçlendirmek için çabalıyoruz. Toplumun inşası sürecinde kadınlarımızın hayatın her alanındaki varlığı güçlü Türkiye’nin vazgeçilmez unsurlarındandır. Bu anlayışla eğitim, ekonomi, sosyal, kültürel, sağlık, tarım, istihdam ve birçok alanda kadınlarımız yer almış ve yükselmiştir. Yerel yönetimlerden üniversitelere, mülki idarelerden dışişleri misyonumuza kadar her alanda kadın yöneticilerimiz karar mekanizmalarında yer almaktadır. Bugün bu tablodan gurur duyuyoruz. Dini inançlarımızda, kültürümüzde ve tarihimizde kadın, erkekle birlikte hayatın her alanında yer almıştır. Buradan aldığımız güçle kadınlarımız için gayretlerimize devam ediyoruz. Bu vesileyle Türk kadınının seçme ve seçilme hakkını elde etmesinin 86. yıldönümünde tüm kadınlarımıza sevgilerimi, saygılarımı sunuyorum.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu