Köşe Yazıları

Türk Kahvesinin Hayatımızdaki Yeri

Yaş ilerledikçe kahveyi ve gazozu sade içmekten, hayatı sade yaşamaktan, “az eşya, az insan” psikolojisini hayata uygulamaktan bahsederler.

Yaş ilerledikçe kahveyi ve gazozu sade içmekten, hayatı sade yaşamaktan, “az eşya, az insan” psikolojisini hayata uygulamaktan bahsederler. Türk kahvesi denince de akan sular durur tiryakileri için. Peki, fincandaki kahveyi sadece içmek için mi tüketirsiniz? Kahve telvelerini, çekirdek ve toz kıvamındaki kahveyi hiç değerlendirdiniz mi?

Türk kahvesinin toz kıvamıyla harika aromatik mumlar yapabilirsiniz. ‘Zeytinyağı-limon suyu-kahve tozu’ üçlü karışımıyla yüz maskesi yapan, temizlikte ‘sirke-kahve’ ikili karışımını kullanan, kahve tozlarını kekteki kakaonun içine serpiştirip lezzet katan insanları unutmayın.

* Kahveyi İçmek Dışında Kullanabileceğiniz 10 Durum, Pratikler:

– Sulandırılmış kahveden hazırlayacağınız krem, gözaltı torbalarınıza iyi gelir.

İlgili Makaleler

–  Kahve ile yıkanan saç daha parlak bir görünüme sahip olur.

– Havuç tohumlarının yanına serpiştirilen kahve taneleri sayesinde daha sağlıklı havuç yetiştirilecektir.

– İki hafta boyunca her gün kahve taneleri ve Hindistan cevizinden oluşan bir karışımla bacağa uygulanan masaj, selülit riskini azaltır.

– Kahve, toprağın pH değerini değiştirerek bazı çiçeklerin rengini değiştirebiliyor.

– Zeytinyağıyla karıştıracağınız kahveyi yüz maskesi olarak uygulayabilirsiniz.

– Kahve taneleriyle mum yapmak bile mümkün.

– Yağ tutmuş mangalı temizlemenize yardımcı olur.

–  Kahve tanelerinin de içinde bulunduğu bir karışımla ahşapların rengi değiştirilebilir.

–  Kek içine ilâve edilecek az miktardaki kahve, aromatik bir tat verir.

Kahvaltıdan yarım saat sonra, öğle arası, ikindiüstü çay saatinde, kitap okuma ortamında, arkadaş sohbetinde içilen Türk kahvesinin yeri apayrıdır. Hazır kahve, poşetteki sallama çay, süt tozu hiçbir zaman o sıcacık sütle pişirdiğimiz taze aromatik kahvenin yerini tutamaz. Aroması uçup gitmesin diye kahve paketlerinin çıtçıtlı kilidine dikkat etmişsinizdir, ‘güvenlik kilidi yahut vakumlu poşet’ kahvenin aromasını ve tazeliğini korumak amaçlı üretilmiştir. Kokusunun uçuculuğunu önler.

Üreticiden tüketiciye upuzun bir yol izler kahve. Yemen’den, Arabistan’ın acı kahvesinden, İzmir-Alaçatı’nın meyve aromalı kahvelerinden, Çanakkale’nin nohut kahvesinden, Ankara-Hamamönü’nün kumda pişen kahvesinden, Kahramanmaraş’ın bakırcılar çarşısındaki kalaylanmış cezvelerinden, Osmanlı lokumundan, kahve yanında içilen zemzem suyundan, meyveli kuşlokumundan, dibekte yapılan kahveden yol alıp da ta mutfaklarımıza konuk olur.

Herkesle kahve içilmez mesela. Çay herkesle içilir de kahve özel kişiler ile anlamlı olur. Bu yüzden çayı çok ucuza içerken bir fincan Türk kahvesi için çayın iki-üç-dört misli tutarını cebinizden ödersiniz dışarıda. Türk kahvesinin hayatımızdaki yerini anlatmaya bazen kelimeler yetmez. “Türk Malı-TM: Made in Turkey/Türkiye” menşeilidir kahvemiz, azizim. Bir fincan kahve ikramı ve iki çift muhabbet edeceğiniz dostunuz varsa kıymetini bilin. Böylesine küçük mutlulukları ıskalamayın.

Bakış Açısı

Elif Yavaş

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu