YaşamGündemİlçe Haberleri

Türkiye’nin En Derin Madeni Balıkesir’de!

Tarihi boyunca farklı dönemlerde çeşitli medeniyetlerin yönetimi altında kalan Balya, endüstriyel mirası ve madencilik faaliyetleriyle öne çıkmaktadır.

Türkiye’nin En Derin Madeni Balıkesir’de!

Balya, Türkiye’nin önemli maden sahalarından biridir ve tarih boyunca çeşitli medeniyetlerin ilgisini çekmiştir. Gümüş, kurşun ve çinko gibi değerli madenlerin bulunduğu bu bölge, binlerce yıl boyunca madencilik faaliyetlerine ev sahipliği yapmıştır. Tarihi boyunca farklı dönemlerde çeşitli medeniyetlerin yönetimi altında kalan Balya, endüstriyel mirası ve madencilik faaliyetleriyle öne çıkmaktadır.

Antik Dönemden Günümüze Madencilik Faaliyetleri

Balya ve çevresindeki madenler, antik dönemden itibaren insanların dikkatini çekmiştir. Arkeolojik metinlerde, M.Ö. 461 yılında Attika Delos Deniz Birliği’nin iktidarını ele geçiren Perikles döneminden beri Balya çevresinde madenlerin çıkarıldığına dair bilgilere rastlanmaktadır. Romalılar döneminde “Cristian Madenleri” adıyla işletilen Balya madenleri, Osmanlı İmparatorluğu döneminde de faaliyet göstermiştir. Özellikle Osmanlı döneminde, madenlerde üretimin devamlılığını sağlamak için çevre köylerden ve Gönen’den işçiler getirilmiştir.

Türkiye'Nin En Derin Madeni Balıkesir'De!
I. Dünya Savaşi’Nda Balya Karaaydin Madeni̇nde Çalişan İşçi̇ler

Endüstriyel Dönemde Balya

XIX. yüzyıla gelindiğinde, Balya madenleri talebi karşılayamaz hale gelmiştir. 1839 yılında, madenlerin işletilmesine ilk kez yabancı bir şirket başlamıştır. 1876 yılında kurulan “Société Anonyme Ottomane des Mines de Balia-Karaïdin” maden işletme şirketi ve daha sonraki firmaların tesisleri, endüstriyel dönemin önemli mirasları arasında yer almaktadır. Balya, bu dönemde Avrupa’ya ihraç edilen cevherlerle tanınmıştır.

Türkiye'Nin En Derin Madeni Balıkesir'De!

Dönüşüm ve Değişim

Balya’daki madenler, teknolojinin gelişmesiyle birlikte bir dönüşüm geçirmiştir. Fransızlar, 1901’de linyit kömürü işletmesinde kurdukları ilk termik santral ile Balya’nın aydınlanmasını sağlamıştır. Ancak, madenlerin faaliyetleri savaşlar ve ekonomik değişimler nedeniyle zaman zaman durma noktasına gelmiştir. Birinci Dünya Savaşı yıllarında, Balya-Karaaydın Şirketi’nin kontrolü Almanlar tarafından ele geçirilmiş ve savaş esirleri de çalıştırılmıştır.

Türkiye'Nin En Derin Madeni Balıkesir'De!

Yeniden Doğuş ve Gelecek

Yaklaşık 70 yıllık bir aradan sonra, 2009 yılında Balya’daki madenler yeniden işletilmeye başlanmıştır. Bu dönemde, Balya’nın madencilik potansiyeli ve endüstriyel mirası yeniden önem kazanmıştır. Bugün, Balya ve çevresi, tarih boyunca biriktirdiği madencilik mirasıyla dikkat çekmektedir.

 

 

 

Haber: Bülten

Dünyada 5 Türkiye’de 2 Adet Bulunuyor: En Büyüğü Balıkesir’de

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu