Ender GÖKMEN

Uluslararası Sahil Temizlik Günü

Bu yıl 32. si düzenlenen Uluslararası Sahil Temizlik Günü 16 Eylül günü gerçekleşti. Ocean Conservancy (Okyanus Koruma) organizasyonu tarafından düzenlenen bu organizasyon Teksas ’da 1986 yılında başladı. 2017 yılında geldiğimizde ise bu etkinlik 100’den fazla ülkeden 6 bin ayrı etkinliğe büyümüş durumda.

Ocean Conservancy, her etkinlikte denizlere ulaşan çöpün arttığını belirtiyor. Her yıl yaklaşık 8 milyon ton plastik atık, okyanusa ve sahillere ulaşıyor. Bu plastik atıklar yabani hayatı etkiliyor, kumsalları kirletiyor, yerel hükümetlere çok büyük mali yük yaratıyor.

Kumsallardan en çok toplanan çöpler ise; sigara izmariti, plastik şişeler, gıda ambalajları, plastik şişe kapakları ve pipetler. Bunlar özellikle deniz kuşlarına ve kaplumbağalarına karşı ölümcül bir tehlike yaratıyor.

Doğada çözünemeyen plastikler giderek daha küçük parçalara ayrılarak, mikroplastik denilen parçacıkları oluşturuyor. Bu maddeler özellikle son yıllarda deniz tuzunda, balıklarda bulunmaya başladı.

Bu sorunların farkında olan Ocean Conservancy ve gönüllüler, Hawaii Adalarından Latin Amerika’ya, Hong Kong’dan İsveç’e yaklaşık 500 bin kişi ile plastikten kurtulmuş temiz bir deniz için harekete geçti. Bu yıl 8 bin tonun toplandığı etkinlik ile beraber son 30 yılda bu etkinlikler ile 93 bin ton çöp toplandı.

En son yayınlanan rapora göre 2016 yılında toplanan çöpün ağırlığı; 700 Afrika fili, 600 beyaz gergedan, 500 su aygırı, 400 zürafa, 300 Nil timsahı, 200 zebra ve 100 aslanın toplam ağırlığına eşit. Kıyılardan toplanan balıkçılık ağları ile 9 kişi, Dünya üzerinde bilinen en derin nokta olan Mariana Çukuru’na aynı anda inebiliyor.

Sahillerde o kadar çok balon bulunmuş ki, bu balonlar ile bir deniz aygırını uçurmak mümkün. Sahillerde sigara değil aynı zamanda çakmak da oldukça fazla bulunmuş; hatta bu çakmaklar üst üste dizilirse Eyfel Kulesinden 10 kat daha yüksek bir yapı ortaya çıkıyor.

Sahilde çöp olarak bulunan garip şeylerde var tabi ki. Bu yıl 56 klozet, 8 mikrodalga, 15 süpürge, 5 selfie çubuğu, 4 drone, 2 daktilo ve 1 de piyano bulunmuş.

Bu plastikler sadece sahilleri ziyaret edenlerin suçu değil. Su kaynakları, yasal olmayan çöp dökme işlemleri ve vahşi çöp depolama sistemleri yüzünden bu çöpler herhangi bir noktadan deniz ve okyanuslara ulaşabiliyor.

Kaynak: Ocean Conservancy

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu