Prof. Dr. Nilay ŞAHİN

YALANCI SANA KİMSE İNANMAZ!

Doç. Dr. Nilay ŞAHİN

Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı

Bu başlıkta nedir böyle! Endişelenmeyin magazin yazarlığına geçiş yapmadım; bu bizim tıpta gördüğümüz bir hastalık yani yalan söyleme hastalığı. Ne ilginç bir hastalık değil mi? İşte bu ilginç hastalığın görülme oranı maalesef son yıllarda dünyada artış göstermeye başladı.

Aslında halen tartışmalı bir hastalıktır. Burada kişi sürekli veya sıklıkla, ortada herhangi psikolojik bilenen bir rahatsızlığı olmamasına rağmen yalan konuşur.  Kişi bu yalanları söylerken de ortada herhangi bir amaç veya sebep yoktur. Buna rağmen hastalık ciddi boyutlarda yalanlar uydurma, bu yalanlara inanma ve çevresindekileri de bunlara inandırmaya çalışmak ile karakterizedir. Hatta kendisini inandıramadığı kişilerle de ilişkisini kesmeye kadar gider. Tıpta bu hastalığın adına mitomani deniyor. Peki hastanın burada ki hedefi nedir, niye yalan söylüyor diye sorarsanız işte cevabı. En büyük hedefleri ilgi odağı olmak, dikkat çekmek ve her zaman bulunduğu ortamın lideri olmaktır. Bunu elde edebilmek için olayları çok dramatize etmek, büyütmek, abartmak gibi yollara girerler. Peki bu durum daha çok kimlerde görülür derseniz; sıklıkla beyinde kötü duyguların hissedilmesinden sorumlu bölgede ekstra daha fazla lifi bulunanlarda demek yanlış olmayacaktır. Bu durum beyin incelemeleri ile de ortaya konulmuştur. Aslında yapılan çalışmalar bununla da sınırlı değildir; gerçekten yalan konuşan insanların beyninde ak maddenin daha çok olduğu, uzun liflerin oranın arttığı da gösterilmiştir.

Bu hastalığın bir diğer yanı beraberinde bazı kişilik bozukluklarını da barındırmasıdır. O nedenle bu kişiler genelde mutsuz olup mutlu olmak için sürekli hayaller kurup bunu yalanla çevresine aktarmaya çalışan kişilerdir.

Peki böyle bir durumda ne yapalım? Öncelikle şunu söyleyebilirim ki bu hastalığın tedavisi vardır. Yeter ki siz hastayı ikna edip bir psikiyatri doktoruna götürün.

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu