GündemKöşe Yazıları

Yaşlılık

Yaşlılık

 

Yaşlılık kavramı, yaş sınıflaması, yaşlanmaya dair adlandırmalar ülkeden ülkeye değişmektedir. Psikolojik yaşlanma, biyolojik yaşlanma da birbirinden farklıdır. Yaş konusu psikolojik açıdan bakılınca insanın kendini hangi yaşta hissediyorsa onu yaşadığına dair de yorumlanır. Yaşlılık ve yaşlanma kavramlarına nesnel bilgilerle yer verebiliriz. Öncelikle sosyal devletin görevi açıklamasıyla konuya giriş yapalım:

 

       “Sosyal devletin görevi; sosyal adaleti, sosyal refahı ve sosyal güvenliği sağlamak olarak belirlenmiş olup geniş anlamda, toplumda sorunlu ve muhtaç kişilere, maddi ve manevi destek ve danışmanlık hizmetleri sunmak, sosyo-ekonomik yönden zayıf olan insanların sosyal ve ekonomik durumlarını sürekli iyileştirmek, sosyal barışı ve adaleti temin etmek, sosyal gelişmeyi gerçekleştirmek, akla gelebilecek bütün sosyal risklere ve bunların doğurabileceği her türlü zararlara karşı toplumun bütün üyelerini sosyal güvenlik kapsamına almak, toplumda sosyal bütünleşmeyi ve sosyal tekamülü oluşturmak, sosyal ahlak ve sorumluluk duygusunu geliştirmek, toplumda sosyal dayanışma ruhunu hayata geçirmek ve sivil toplum örgütlerine katılımcı imkânlar tanımak olarak sayılmıştır.” (Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu Araştırma ve İnceleme Raporu 2009a)

Yaşlanma ve Yaşlılık Kavramları

İnsan hayat çizgisi incelendiğinde karşımıza çıkan kavramlardan ikisi yaşlanma ve yaşlılıktır.

Yaşlanma kavramı (aging); doğumdan ölüme kadar her yaş döneminde bulunan bireyin karşılaştığı, organizmanın hücre yapısındaki değişmeler ile meydana gelen bio-psiko-sosyal ve manevi gelişim sürecidir.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından 1963 yılında yapılan kronolojik yaşlı sınıflandırmasına göre, yaşlılık üçe ayrılmaktadır:

  • Genç yaşlılar (45-59 yaş grubu)
  • Yaşlılar (60-74 yaş grubu)
  • En yaşlı yaşlılar (75 + yaş grubu)

Yine WHO tarafından 2011 yılında yapılan kronolojik yaş sınıflandırmasında yaş aralıklarının yükseldiği görülmektedir:

– Genç yaşlılar (65-74 yaş grubu)

– Yaşlılar (74-84 yaş grubu)

– En yaşlı yaşlılar (85+ yaş grubu)

1963 yılında WHO tarafından sağlık konusunda düzenlenen bir seminerde kronolojik yaşlılık başlangıcı 60 yaş olarak tanımlanmışken, günümüzde kronolojik yaşlılık başlangıcı 65 yaşa kadar çıkarılmıştır. Diğer taraftan yaşlılık; kronolojik, biyolojik, patolojik, psikolojik, sosyal (toplumsal) ve ekonomik yaşlanma başlıkları altında da tanımlanabilmektedir.KAYNAK = İstanbul Üniversitesi AUZEF (Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi) “Sosyal Hizmet” Lisans Bölümü, 4. Sınıf Ders Kitaplarından Alıntı

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu