GündemEkonomi

YENİ YILDA “EKONOMİ” SEYRİ

BASİAD Başkanı Abdullah Bekki, 2018 yılını değerlendirdi. Ekonomik büyümen beklentilerin altında kalmıştır” dedi. Beklentilerin 2019 yılında da yavaşlama sürecektir diye düşünüyoruz diyen Bekki yeni yıla dair öngörülerini de paylaştı.

BÜYÜME BEKLENTİNİN ALTINDA

2018 ekonomi değerlendirmesi ile 2019 öngörülerini paylaşan BASİAD Başkanı Abdullah Bekki, bu yıl ekonomik büyümenin, Yeni Ekonomi Programı’nda belirtilen yüzde 3,8’lik tahminin altında kalmasının beklendiğini söyledi.

Yavaşlamanın 2019’un ilk yarısında da devam edeceğinin öngörüldüğünü aktaran Bekki, reform gündemine dönüş için önümüzde fırsatların da olduğunu belirtti. Bekki, “Dünya emtia fiyatlarındaki düşüşle birlikte, FED’in 2019 için faiz artırımında ılımlı bir süreç izleyeceği sinyali ülkemiz için değerlendirilmesi gereken bir fırsat yaratıyor. Yerel seçimlerden sonra 4 yıl süreyle ekonomiye reform gündemine odaklanarak sıkıntılarımızı hafifletebiliriz” dedi. Bekki, “Yerel seçimlerden sonra 4 yıl süreyle ekonomiye reform gündemiyle odaklanarak sıkıntılarımızı hafifletebiliriz. Yaşanan tüm gelişmeler gösteriyor ki Türkiye’nin, uzun vadeli rekabetçilik için, yatırımlarını en verimli olduğu alanlara kaydırması ve yatırımcı güvenini sağlaması kritik önem taşıyor. İçe kapanarak değil, değişerek ve dönüşerek çıkabileceğimiz yeni bir dünya kuruluyor. Bu dünyada Türkiye’nin güçlü ve lider bir ülke olması için de çözümler sunmaya, birlikte ortak aklı; ortak bir vizyonla oluşturmaya ihtiyacımız olduğu görülüyor” diye konuştu.

DIŞ POLİTİKA’NIN ETKİSİ

Dış politikanın, ekonomi üzerinde ‘bir silah olarak’ kullanıldığına tanık olunduğunu dile getiren Abdullah Bekki, şöyle konuştu: “Türkiye, ticaret savaşları ile başlayan süreçte, ABD ile yaşadığı gerginliğin etkisini ekonomide fazlasıyla hissetti. Türkiye-ABD arasındaki politik belirsizlikler, TL’nin dolar ve diğer para birimleri karşısında ciddi bir değer kaybı ve tüketici fiyatlarında yüksek artışla sonuçlandı. Enflasyonun yılın ikinci yarısından sonra son 10 yılın rekor seviyesine yükseldiğine şahit olduk”dedi. “KOBİ’ler için nakit akışı devamlılığı hayati öneme sahip” diyen Bekki şöyle konuştu: “Takipteki KOBİ kredilerinin oranının özellikle son aylarda arttığı görülüyor. Ekonominin lokomotifi olan KOBİ’lerin kırılgan yapılarını güçlendirecek adımlar atılması bu bağlamda önem taşıyor. Finansmana erişimde sıkıntı yaşayan; yüksek teknoloji kullanımı, yüksek katma değerli üretim ve ihracat gücü sınırlı olan KOBİ’ler için nakit akışı devamlılığı hayati bir öneme sahip.

YAPISAL ÖNLEMLER ALINMALI

Yerel seçim sathına girdiğimiz şu günlerde, sıkı kamu maliyesi çok önemli diyen Bekki: “ Yüksek enflasyon liginde ilk 10 ülke ile birlikte anılmak yerine, dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmak için top yekûn mücadele edilmesi gerekiyor”dedi.Bekki “Finans piyasalarında kısa zamanda olumlu sonuçları olan uygulamaların, ekonomik atmosfer ve ülkemizin risk primi üzerinde baskıya yol açmaması için yapısal önlemler alınması gerekiyor. Yüksek risk pirimi, yüksek borçlanma maliyeti yaratıyor. Serbest piyasa ilkelerine bağlı kalarak, sıkı para ve maliye politikasının sabırla yürütülmesi gerekiyor. Yerel seçim sathına girdiğimiz şu günlerde, sıkı kamu maliyesi de ayrıca çok önem kazanıyor. Serbest piyasa ekonomisiyle çelişkiler yaratacak uygulamalardan kaçınmak, ekonomimizde orta ve uzun vadede avantaj yaratacaktır. Artık ülkelere yatırım çekmek için, ekonomik göstergeler, tek başına yetmiyor. Ekonomi ile demokrasi arasında dolaylı değil, doğrudan bir ilişkinin olduğunu unutmamalıyız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu