Ender GÖKMEN

184 Ülkeden 15 bin Bilim İnsanı Uyardı

25 yıl önce, Nobel Ödüllü bilim insanlarının da bulunduğu, Kaygılı Bilim insanları Birliği ve 1500’den fazla bilim insanı, “Dünya Bilim İnsanlarının Dünya’ya Uyarısı” başlıklı bir duyuru yayınladı. İnsanlığın kendi gezegenini kaldırabileceğinden fazla bir şekilde kullandığını belirten bu duyuru, felaket niteliğindeki sonuçlarından kendimizi korumak için acilen yapılması gerekenleri listelemişti.

Geçtiğimiz günlerde ise bu duyuru 25. yılını kutladı ve 184 ülkeden 15.372 bilim insanı, yayınlanan devam niteliğindeki makaleye akademik tarihin en büyük resmi desteğini verdi. “Dünya Bilim İnsanlarının Dünyayı Uyarısı: İkinci İhbar” başlıklı makalenin yazarlarının ortak açıklaması şöyle:

(Bilim insanlarının) uyarısının 25. yıldönümünde, uyarının detaylarına yeniden bakıp, insanlığın yaptıklarını elimizdeki veriler ile yeniden değerlendiriyoruz. 1992’den beridir, stratosferdeki ozon tabakasını dengelemek haricinde, insanlık önceden görülen doğal felaketleri önlemek için yeterli çözümleri sunmakta başarısız oldu ve işin kötüsü çoğu durum daha da kötüye gitti. Bizi özellikle endişelendiren, felaket niteliğinde sonuçlara yol açacak fosil yakıtların kullanılması ile ortaya çıkan sera gazlarının sonuç verdiği insan eli ile oluşturulmuş iklim değişikliği, ormansızlaştırma ve özellikle geviş getiren hayvanların eti için yapılan tarımsal üretimdir. Bununla beraber, insanlık olarak, 540 milyon yıl sonra altıncı dev bir soy tükenmesi başlatıp, çoğu yaşayan türün yok olmasına ya da bu yüzyılın sonunda yok olma riskine yol açtık.

Jane Goodall, E.O. Wilson, ve James Hansen  gibi önde gelen bilim insanlarının imzaladığı, içerisinde Türkiye’den de 27 bilim insanının bulunduğu grup; insanlığın nüfus artışını kontrolde, sera gazlarının azaltılmasında, yenilenebilir enerjiye destek vermekte, doğal yaşam alanlarını korumakta başarısız olduğunu belirtiyor.

Kaynak: Treehugger

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu