Türkiye Gündemi

“AFRİKA İLE UZUN VADELİ İŞBİRLİĞİ DÜŞÜNÜYORUZ”..

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye-Senegal İş Forumu’nda yaptığı konuşmada  “Türkiye’nin kendine özgün bir ekonomi ve kalkınma modeli vardır. Temelinde kendine güven ve zengin insan kapasitesi bulunan tecrübelerimizi Afrikalı kardeşlerimizle paylaşmaya hazırız. Afrika ile ilişkilerimizi geliştirirken uzun vadeli iş birliğini düşünüyoruz. Afrika’nın kaynaklarını tüketmek ve modern sömürü modellerini benimsemek, bizim için asla söz konusu değildir” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dakar Uluslararası Abdou Diouf Konferans Merkezinde düzenlenen forumda, Türk ve Senegalli iş adamlarına hitaben bir konuşma yaptı.

“SENEGAL, EKONOMİK VE KÜLTÜREL İLİŞKİLERİMİZİN GÜÇLÜ OLDUĞU BİR ÜLKEDİR”
Önemli bir ortak, değerli bir dost ve hakiki bir kardeş olarak gördükleri Senegal’le, her alandaki ilişkilerin gelişmesi için çaba gösterdiklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Senegal’in, Afrika kıtasında Türkiye’nin güçlü ekonomik ve kültürel ilişkilerinin bulunduğu bir ülke olduğunu söyledi.
Bu ilişkileri derinleştirmek, çeşitlendirmek ve herkesin imrenerek bakacağı bir ortak gelecek inşa etmek için çok daha fazla çaba göstermeleri gerektiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Senegal Cumhurbaşkanı Sall’in kendisiyle aynı iradeyi paylaştığını, yaptıkları görüşmelerde bir kez daha müşahede ettiğini belirtti.
Bu müşterek iradenin, ikili ticari ve ekonomik ilişkilerin hızla gelişmesi için çok önemli bir imkân olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, ikili ticaret hacminin 250 milyon dolara ulaşmasıyla, 2013 yılında Senegal ziyaretinde belirledikleri hedefi yakalamış olduklarını dile getirdi.

400 MİLYON DOLAR TİCARET HEDEFİNİ
Bu rakamın her iki ülkenin gerçek potansiyeli yansıtmaktan uzak olduğunu, belirledikleri yeni hedefler ve ortak gayretle, bu rakamın çok ötesine geçilebileceğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugünkü görüşmelerde 400 milyon dolar hedefini ortaya koyduklarını aktardı.
Türkiye’nin, G-20’nin üyesi ve satın alma paritesine göre ise dünyanın en büyük 13’üncü ekonomisi olduğuna, 2017’de OECD ülkeleri arasında en yüksek kalkınma hızına sahip ülke olduğuna işaret Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerinin devamında şunları ekledi: “Bu veriler, Türkiye’nin ne kadar büyük bir pazar olduğunu ve Senegalli üreticilere ne derece önemli fırsatlar sunabileceğini ortaya koyuyor. Senegal’de üretilen ürünler için Türkiye büyük bir pazar olabileceği gibi, bunların başka pazarlara ülkemiz üzerinden ihraç edilmesi de mümkündür. Bu imkânları değerlendirmek için aramızda yeni mekanizmalar oluşturmamız gerekiyor.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında, geçen hafta İstanbul’da yapılan “Türkiye-Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu Ekonomi ve İş Forumu’nda Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’nin, Türkiye ile Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu arasında Serbest Ticaret Anlaşması akdedilmesini teklif ettiğini hatırlattı. Önerilen anlaşmanın asimetrik bir anlaşma olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu anlaşmanın şartlarını ve sınırlarını Afrikalı kardeşlerimiz belirleyecektir. Türkiye’de ve bu bölgede üretilen ürünler, birbiriyle rekabet eden değil, birbirini tamamlayan mahiyete sahiptir. Dolayısıyla teklif ettiğimiz serbest ticaret anlaşması her iki tarafın da yararına olacaktır” şeklinde konuştu.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu