Görüntülü Haberler

Akın’dan Hem Genel Hem Balıkesir Bütçesi Değerlendirmesi

Akın’dan Hem Genel Hem Balıkesir Bütçesi Değerlendirmesi

 

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın CHP Balıkesir İl Başkanlığı binasında bütçe görüşmeleri ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesi bütçe hareketlerine ilişkin değerlendirmelerde bulunduğu bir basın açıklamasında bulundu.


SAĞLIK ÇALIŞANLARINA TEŞEKKÜR ETTİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın CHP Balıkesir İl Başkanlığı binasında basın açıklamasında bulundu. Ahmet Akın konuşmasına başlarken önceki günlerde atlattığı kovid-19 hastalığında kendisine geçmiş olsun dileklerini ileten herkese teşekkür ederek başladı. Akın sağlık çalışanları başta olmak üzere konuyla mücadeleyi sürdüren Balıkesir Valisi Hasan Şıldak ve İl Sağlık Müdürlüğü’ne de teşekkürlerini ileterek, kolaylıklar diledi.

VİZYON TOPLANTISINA DEĞİNDİ

Önceki gün Gönen’de gerçekleştirilen Yerel Yönetimler Vizyon çalışması ile ilgili olarak açıklamada bulunan CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın bütçe görüşmelerini hem ülke hem de Balıkesir tekelinde ele alarak şu değerlendirmelerde bulundu:
“Biz her zaman millet ittifakında ayrım yapmadan 10 belediye başkanımızın da çalışmalarına destek veriyoruz. Destek verdiğimiz bu 10 belediyemiz ile dün Gönen’de bir araya gelerek ilçelerimizde yapılan çalışmalarımızı görüştük. Kendilerini isteklerimizi ilettik, onları dinledik ve eksik gördüğümüz ne varsa söyleyip uyarılarımızı yaptık. Yeni yol haritamızı güzel Balıkesirimiz için belirledik. Projelerimizi irdeledik. Mali tablolarımıza baktık. Şuanda CHP belediye başkan ve meclis üyelerimizle bir araya geldik. Özellikle bizim belediye meclis üyelerimize çok değer veriyoruz. Tüm partilerden olanlara, AK Parti’den olanlara da, Milliyetçi Hareket Partisi’nden olanlara da ayrım yapmadan saygı duyuyor önem veriyoruz. Çünkü önemli olan belediye meclis üyelerinin halkın içinde olup halkın ihtiyaçlarını daha net dinleyebilmeleri ve bizlere iletebilmeleri. Bu görevi yürüten tüm üyelerimize sevgilerimi iletiyorum.

 

“KURU EKMEK BÜTÇESİ”

Gündemdeki konumuz bütçe görüşmeleri. Maalesef bütçenin ismi Kuru ekmek bütçesi olarak kaldı. Bütçe bir haktır. Bütün dünyada bütçede doğmamış çocuğun bile hakkı vardır. O yüzden bütçelerde herkese dokunabilecek bir durum olması lazım. Mesela bütçede verilen sözlerin hiç biri yok. EET yok,3 bin 600 yok tabi bunlar daha önce verilen sözler. Benim burada özellikle söylemek istediğim şu, bizler siyasi partiler olarak verdiğimiz seçim sözlerini yerine getirmek ile mükellefiz. 3 bin 600 ün, sağlık çalışanlarının, o en ön saflarda bizler için mücadele veren sağlık çalışanlarının durumunun bütçeye kesinlikle yansımamasından üzüntü duydum. Onun dışında esnafımız zor durumda.. Esnafımız bu ülkenin haritasıdır sonuçta. Esnafımız ben kırk yıldır bu ülkeye vergi veriyorum devletimiz bize bir yıl bakamıyor diyor.

“ESNAFA ÇARE YOK “

Ben her zaman işime bakmaya çalışan biriyim . Ağzımdan hiçbir zaman birini kötülediğimiz duyamazsınız. Görevimi yerine getirmeye çalışırım tek amacım bu. Ancak şimdi burada bütçeyi yöneten AK Parti iktidarının temsilcilerinin ve bakanlarının esnafın derdine çare olmayan, bin lira gibi bir rakam dile getirilmesi, hangi esnafa bir kereye mahsus bu yardım çare olacak ben bilmiyorum. Esnafa çare yok. Bizler bu milletin zor zamanında yanında olmayacaksak ne zaman yanında olacağız.

ELEKTRİK FATURALARINI DEĞERLENDİRDİ

Esnaflarımız, müzisyenlerimiz, Roman kardeşlerimiz, gündelikle çalışanlarımız, evine ekmek götürmeye çalışanlarımız hatta yanlış anlamazsanız siz yerel gazeteler ve gazeteci kardeşlerimiz.. Herkes evine gittiğinde bu bütçeden şunu düşünecek bu bütçe bana ne verdi? Ben bu insanlara doğduğum gün vergi ödüyorum. Eve giriyorum düğmeye basıyorum 4 çeşit vergi ödüyorum. Bu ülkede elektrik tamamen özelleşti. Dönemin bakanı konuyla ilgili bu özelleştirme sonrası artık elektrik ucuzlayacak demişti. Kayıp kaçak sona erecek demişti. O günden beri ne fatura düştü ne kayıp kaçak bitti. Üstüne Cumhurbaşkanı çıktı 5 +5 uzattım dedi. Bu milletin sırtına yük oldu. Bugüne kadar hiç bir şey yapmadılar demiyorum yaptıkları için teşekkür ederiz ancak bu güne kadar söz verilip de yapılmayanlar için siyaseten eleştireceğiz. 2013’de Maliye Bakanı tarafından elektrik ucuzlayacak vs. diyen bakanın sözlerinin ardından özelleştirilmiş elektik firmaları bu milletin sırtına yıkıldılar. O gün ben basın açıklaması yapmıştım hatırlarsanız hem de çok sert. Ondan sonra EPDK kararı geri çekti. Ama inanıyorum bunu başka bir yere yazacaklar.

 

“BU MİLLETİN SIRTINA BU KADAR YÜK ÇOK”

Bu milletin sırtına bu kadar yük çok. Eğer bu ülkeyi yönetenler bu işi doğru düzgün yapacaksa hiç fark etmez bir kere o faturaların ucuzlatılması lazım. Bu ülkenin bütün enerji sektörünü özelleştirdiler ve bu sektör ve dağıtım firmaları bu zor zamanda desteğe ihtiyacı olan vatandaşın faturalarını 1 ay bile ödemedi. Olamaz böyle bir şey. Biz 6 maddelik bir öneri paketi hazırladık. Bu millet zaten dara düşmeden devletine gitmez. Bunu biliyoruz. Türk milleti zor da da olsa başkasına yardım etmeye çalışır yine de devletin kapısına gitmemeye çalışır. Bizim bu milletimizin güzel duyguları için bu zor zamanlarda artık onların yanlarında olmamız lazım. Zor zamanda yanlarında olmayacaksak niye varız. 83 milyon vatandaşı müşteri olarak gören bu firmalar, EPDK, Bakanlar bunların hiç biri ortada yoktu. Hepsi tahsilatını yapıyor. E bu insanların parası yok. Doğalgaza da müjde dediler fakat ben o müjdeyle ilgili şeyleri bir sonraki toplantımda özel olarak anlatacağım . Aynı zaman da Büyükşehir başta olmak üzere diğer belediyelerimize de yapılan çalışmalar için teşekkür ediyoruz tabi.

“BÜYÜKŞEHİR’İN GİDERLERİNİ İNCELEDİK “

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin giderlerini inceledik. Hatta bütün siyasi partili vatandaşlarımıza sorabilirsiniz hepsini arıyorum. Varsa bir talepleri yardımcı olmaya çalışıyorum. Parti ayırmıyorum çünkü Balıkesir bizim. Burası bizim memleketimiz. Bütçeyi incelediğimizde Büyükşehir’in 96 milyon liralık bir faiz gideri olduğunu görüyoruz. İncelememizde Sayıştay’ın hazırlamış olduğu bir tablomuz da var.

“2019 DA DEĞİŞEN ŞEYLER OLMUŞ”

2018 yılına kadar çok az miktarda faiz gideri var dolayısıyla da çok az borcu var. Ancak 2019 değişen bir şeyler var. Burada giderlerin 12.4’ü faize gitmiş. İşin bir diğer tarafı da 2020 bütçesine göre de toplam 1 milyar 230 milyon liralık giderin 130 milyon lirası faize gidecek. Tabi bunun karşılığında Balıkesir’in de alacakları vardır onları da göreceğiz. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi 2020 yılı kurumsal mali beklentiler raporundan edinilen bilgiye göre ilk 6 ayda belediyemizin ilk 6 ayda mali bütçesinde başlangıç ödeneği olarak faiz giderlerinde 130 milyon lira ödenek ön görülmüş ilk 6 aylık dönemde 47 milyon 57 bin 398 lira harcama gerçekleştirilmiş yani başlangıç bütçesine göre gerçekleşme oranı yüzde 30. Ertelenmiş kredi ödemeleri ile birlikte bu rakamlar belirtilen tutarlara ulaşacak.2019 Sayıştay raporlarına göre de Büyükşehir Belediyesi’nin iller bankası ve kamu/özel tüm bankalardan kullanmış olduğu uzun ve kısa vadeli banka kredilerinin toplamından 2019 yılına kadar kalan anapara borç stoğu 761milyon 530 bin 409 lira tutarında.

“BÜYÜKŞEHİR OLDUK KIRSALDA NE DEĞİŞTİ? ”

Biliyorsunuz biz Büyükşehir olduk. Bende adayken projelerimi buna göre hazırlamıştım. Çünkü şunu düşünmüştüm. Köylerimiz mahalle oldu. Köylerimiz mahalle olduysa mahalle gibi olmalı. Buralarda yaşayan vatandaşlarımızın hayat standartlarında ne değişiklikler oldu mesela? Oralar için yapılan harcama benzeri rakamlarda ne gibi farklılıklar oldu mesela bunu da daha sonra değerlendireceğiz. İnanın burada olmadığım günlerde bile aklımda beynimde hep Balıkesir. Ben buranın sevdası ile çalışırken hiç kimseye hangi partiden olup olmadığını sormuyoruz. Emrinizdeyiz hizmetinizdeyiz diyoruz tüm vatandaşlarımıza. Bu ödenen paraların Balıkesir’de kalmasının ve ya büyük yatırımlarla dönmesini istediğimiz için bu açıklamaları yapıyoruz.

SAYIŞTAY RAPORLARINA DEĞİNDİ

Sayıştay raporlarının çok önemli olduğunu sizlere de sunmak isterim. AK Parti elinden gelse sayıştayı da kapatacak artık. Varlık fonunda bile bazı konuların incelenmesi için konuları kapatmak için devirlerin olduğu bir ülkeden bahseder olduk. Şimdi halkın parasının nasıl harcandığı halk öğrenemeyecek Sayıştay olmasa. Tabi bunun için de şeffaf bir yönetimin olması şart. Bu raporda başka bir konu daha var. Bazı mal ve malzeme alımlarının varlıklarının parasal limitlerin altında kalmak amacıyla, kısımlara bölünerek açık ihale yerine doğrudan temin ile gerçekleştirildiği ortaya çıkıyor. Bunda ne var demeyin çünkü mal ve malzeme alımlarının bu şekilde temin edilmesi ihale mevzuatına aykırıdır.

 

“KANUNA UYMAK ZORUNLU”

Yani bu kanuna karşıdır. Etik değildir, hukuka aykırıdır. Şeffaflığı, güvenilirliği, eşit muamelesi, saydamlığı, rekabeti, kamuoyu denetimini, ihtiyaçlara uygun şartlar ve zamanında karşılanmasını ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlamakla sorumlu olan Balıkesir Büyükşehir Belediyemiz kanuna uyması zorunludur. Kanunu görmezden gelmek doğru değil. Mevzuata göre yapılmalı. Özel alım usulü olarak belirtilen doğrudan temin ile alım gerçekleştirmek doğru değil. Belki ufak bir miktar için olabilir ancak yine de doğru değil. Pazarlık yolu da doğru değil. Doğal afet olur ve ya benzeri o zaman belki doğrudan temin olur ancak. Büyükşehir Belediyesi’nin bu durumu genel bir yapı haline getirmesini kanuna aykırı olduğu için hoş görmediğimizi özellikle üstüne basa basa söylemek isterim.

“BÜYÜKŞEHİRİMİZE YAŞIKTIRMIYORUM”

Pazarlık usulü yapılan ihaleleri isterseniz Büyükşehir’in önceki yıllarda gerçekleştirdiklerini isterseniz bir araştırın nasıl olduğunu görün. Sayıştay da ortaya çıkan bu tarz usulsüzlükler olabilir. Ancak Büyükşehir Belediyemizde Sayıştay Raporuna göre parası verilen ürünler eksik olarak alınıyor. Ben bir Balıkesirli olarak bu tip konuları Balıkesir Büyükşehir Belediyemize yakıştırmıyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu