Görüntülü Haberler

Araç içindeki Klimanızın Bakımını Yaptırdınız mı?

Sanayici (Oto Elektrikçisi) İsmail Usta “Arabalardaki klimaların birer eşya olduğunu söyledi ve yazın soğutmaya yarar ve ısıtma ile alakası yoktur ”dedi.


Sanayici İsmail Usta araç içindeki klima hakkında verdiği bilgiler arasında “Klima denilen alet böyle bir şey, ısıtma için de ayrı bir peteğimiz vardır, aracın içinde motor suyu ile ısınır ve böylece arabanızı ısıtır sizi de ısıtır. Sürücülerin dikkat etmesi gereken yazın başında aracını getirecek ve klimasına bakım yaptıracak, filtresine baktıracak klimanın gazını yenileyecek. Ayrıca maliyeti klimanın bakımı yaklaşık 150 lira ”ifadelerine yer verdi.

“Bilgisayar Araç İçindeki Beyne Girebiliyor”

“Bu hafta sorunumuz çark bulamamamız. Nedeni okulların uzamasından dolayı diye düşünüyorum ben. Araç beyni ile ilgili kısaca bir tanıtım yapacak olursak; araçlarımızın motor beyni için özel bir parça var, ama bunlar zamanla bozulan şeyler. Su gibi nem yapabiliyor. Tamire devrelerle yardım ediliyor veya olmuyor ise sudan dolayı komple devre takabiliyoruz. Örneğin rafımızdan alıyoruz kilometre saatini, elektronik bir parçadır ve motor beyni ama bunları takmamız için bilgisayarlar ile okuyoruz bağlıyoruz araca o şekilde monte edebiliyoruz. Direk bir yoldan raftan alıp takamıyoruz. Bilgisayara bağladığımız zaman aracı, dünyada ne kadar araç varsa mesela, Volkswagen, Mercedes, Pejo hangi araba aklınıza geliyorsa hepsi bilgisayarın içinde var. Örneğin sizin arabanız: Mercedes, tıklıyorsunuz araca ABS beyninde sıkıntı var diyor mesela araç ve size gösteriyor. Beynin içine giriyor, diyor ki bunun tekerlek okuyucusu bozuk veya araç beyni bozuk diyor değiştir diyor yani.Bilgisayar araç içerisindeki bütün beyinlere girebiliyor. Arızayı sil diyorsun, silmiyor ise arıza var demektir böylece değiştiriyorsunuz. Atıyorum dedi ki ‘’Benim ABS lambam yanıyor ‘’ biz de tamir ettik. O gün ABS ‘sini yaptık gönderdik. 3-5 gün sonra geri geldi dedi ki benim motor arıza lambam yanıyor. Motor arıza ayrı bir şey ABS beyni ayrı bir şey. Ben dedim ki amcaya ‘‘amca senin arabanda bir tane beyin yok çok beyin var ‘’. Oraya bağlandık bilgisayarla, bilgisayar dedi ki motorda arıza var müdahale edin. Amca dedi ki ‘‘Siz yeni yaptınız, ben kabul etmiyorum ‘’.Haklı olarak, neden? Çünkü bilmiyor ki parçaları. Eski sistem Şahin gibi yahut vs. gibi hissediyor onu ama öyle değil. İnsanlarımızın bilinçlenmesi gerekiyor bu açıdan aracı alırken kitapçıklarını bile okursa yeterli. Garanti olayı da biz 1 yıl garantisini veriyoruz elektronik arızada vermek yok servis bile bunu vermiyor zaten elektrik arızasına garanti vermiyor.

“Her Aracın Bir Beyni Vardır Çalışır”

“Bu parçaların bilgilerini atmak zorundayız, araç tanımıyor çünkü bunları. Aracın okuyabilmesi için cihazlar ile yapıyoruz tanıması için. Bütün araçlar beyinlidir ve beyinsiz bir araç yoktur. Her yeri elektronik oldu arabaların, arıza yapmaması için dikkat edilmesi gereken en önemli şey teknik insanlarla çalışmak yani arabalar yenilendi eski arabalarımız yok bu yüzden ustasına gidecek bilgisayar ile baktıracak öyle müdahale edilecek arabaya. Bilgisayar ne müdahale veriyorsa ona göre müdahale edilecek. Araba yolda kalırsa arabayı çekecek ve ustasına getirecek herhangi bir kimi tanıyorsa o kişi müdahale edecek. Bütün neredeyse teknik servislerin bilgisayarı var ama biz daha teknik çalışıyoruz daha çok büyük yatırımlar yaptık bu işe. Bilgisayarlarımızı kurduk, buna büyük paralar yatırdık, rafımıza beyin koyduk bunların hepsi sonuçta para. Yurtdışından beyin alabiliyoruz yahut bağlı firmalarımız var onlardan istiyoruz, arabaya göre ve numarasına göre. Araç seçmeden her türlü araca hizmet ediyoruz, beyin takabiliyoruz. Beyinlerin fiyatı en düşük bin liradan başlıyor beş bin liraya kadar giden beyinler var. Aracın beyni motor olarak konuşuyoruz ama yalnızca motor değil firen sistemi için de beyin var. Yahut arabanın içindeki ışıklara müdahale eden bir beyin de var. Aracınız yeni ise otomatik şarjman beyin var. 20 tane beyin olan arabalar var. Örneğin aracınız Volkswagen ise aracınızın motor beyni ABS beyni kilometre saati beyni ve dahası olabilir. Bu malzemeler çıkma malzemeler tabi bu malzemeler yurtdışından geliyor ama Türkiye’de de var ”Yoldaş Kocaer

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu