Görüntülü Haberler

Ayvalık Üzgün

Ayvalık Üzgün

Ayvalıkta geçtiğimiz gün yaşanan fırtına sonrası oluşan hasarlar ve yaşanan olumsuzluklar masaya yatırdılar. Konuyla ilgili Belediye Başkanı Mesut Ergin 56 özel, 10 gezi teknesi, ayrıca 14 profesyonel balıkçı ruhsatlı balık teknesinin tamamen zarar gördüğünü açıkladı.

“Teknelerde 50 Milyon Lira Maddi Hasar”

Teknelerde 50 Milyon lira maddi hasarın olduğu duyurulurken, Ayvalık’ta ana caddelerde 50 ağacında kökünden söküldüğü belirttiler. Öte yandan Altınova Kum Ada mevkiinde ana kara ile adayı bağlayan 300 metre uzunluğundaki köprüde ciddi hasar gördü. Beş vatandaşın ev ve çatılarında ise hasar meydana geldiği öğrendiler.

“Maddi Manevi Kayıp Ve Hüzün Var”

Başkan Ergin Cumartesi günü bir basın toplantısı düzenledi. Merhaba Gazetesi’nin de takip ettiği toplantıda Başkan Ergin “Sabah saatlerinden itibaren ekiplerin başında bizzat bulunup zarar gören vatandaşlarımızın yaralarını sarmaya çalıştık. Ayvalık Belediyesi Temizlik, Park ve Bahçeler, Fen İşleri ile Zabıta müdürlüklerimize bağlı tüm saha ekiplerimiz aralıksız çalışarak çağrılara ulaştı” dedi. Fırtınanın Ayvalık’ta büyük hasara neden olduğunu ve çok sayıda teknenin parçalanarak battığını, maddi kayıpların yaşandığını duyurdu.

“Ya Yapın Ya Da Bırakın Biz Yapalım”

Son yıllarda yaşanan afetlerde balıkçı teknelerinin büyük zarar gördüğünün altını çizen Başkan Mesut Ergin tek tesellilerinin can kaybı yaşanmaması olduğunu dile getirdi.Ergin, “Son yıllarda sıklıkla yaşanan afetler ticari ve amatör balıkçı teknelerine büyük zarar veriyor. Göreve gelir gelmez gördük ki, Ayvalık’ta yıllardır balıkçı barınağına olan ihtiyaç biliniyorken bu konuda kimse kılını bile kıpırdatmamış. Uzun yıllardır yaşanan sıkıntıları yakından takip ettiğim için yaşananların son bulması amacıyla balıkçı barınağı ile ilgili acil olarak girişimlerde bulunduk. Bölgede ruhsatı mevcut endüstriyel balıkçılık üretiminin de planlanmakta olduğunu bu tesislerle birlikte tekne sayısı ve trafiğinin daha da yoğunlaşacağı, barınak, çekek, bağlama iskelesi gibi kıyı yapılarına olan ihtiyacın daha da artacağını öngörüyoruz, onun içindir ki, ayrıca bir gün bile geciktirmeden balıkçı barınağının yapılması önemlidir.Onun için buradan Ankara’ya bir kez daha seslenmek istiyorum “ya yapın ya da bırakın biz yapalım” dedi.

189291498 1734597770081970 4985117983174289363 N

Ergin “ Resmi Süreci Başlattık Ancak, Bakanlığın Atacağı Adım”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Ayvalık Liman Başkanlığı’na başvuru yaparak resmi süreci başlattıklarını söyledi.Başkan Ergin, “Başvurumuz ile ilgilenen Bakanlık kentimize iki yetkili gönderdi. Yetkililer ile birlikte balıkçı barınağı yapmayı planladığımız ayrıca iki ayrı yerin tanıtımını yaptık. Ancak o günden beri bakanlığın atacağı adımı bekliyoruz. İlave balıkçı barınağı, yanaşma, bağlama iskelesi ve ayrıca benzeri kıyı yapılarına olan ihtiyacı gözetilerek, bunların imar planına işlenecek şekilde, plana esas olacak “Uygunluk Yer Tespitinin” yapılması konusunda başvurumuzu yaptık, kısa süre içinde yaşama geçirilmesini beklediler. Yaptığımız başvuruya onay verilmesi durumunda barınağı imar planlarımıza işleyip ÇED raporuyla birlikte Bakanlık, onlar yapmazsa, biz kendi olanaklarımızla balıkçı barınağını yapmaya talibiz” dedi.

Ayvalık Liman Başkanlığı’ndan aldıkları bilgiye göre Ayvalık Limanı’na kayıtlı muhtelif evsaftaki tekne sayısının 2043 ve 365 gün Ayvalık’ta demirli olmasına karşın özellikle Çanakkale ve ayrıca İzmir Limanı’na kayıtlı 500’ün üzerindeki tekneyle birlikte bu sayının 2 bin 500’ü aştığını dile getirdi.

Çok sayıda amatör tekne

“Bölgenin yoğun rüzgâr alan konumu, özellikle iklim değişiklikleri nedeniyle yakın tarihlerde sıkça yaşanmaya başlayan fırtına ve hortum gibi doğa olayları sebebiyle pek çok tekne batmış ya da maddi zarar görmüştür. Dünkü afette tüm birikimlerini kaybeden vatandaşlarımız da oldu. Belediyemiz kentte yaşanan her türlü olumsuzluğa yetişmek için kısa süre içinde hızır ekip oluşturdu. Çağrı merkezi ve Whatsapp hattı üzerinden yardım çağrısı alan ekipler, her yardım çağrısına ulaşmaya çalıştı.

Ayvalığımız sahil kenti olması sebebiyle pek çok adası ile birlikte bölgenin en uzun kıyılarına sahip. İlçemiz balıkçılık, turizm, yük ve yolcu taşımacılığının yanı sıra çok sayıda amatör tekneyi de barındırıyor. Bu da en büyük zenginliklerimizden bir tanesi. Bölgede hali hazırda Alibey (Cunda) Adası’nda S.S. Su Ürünleri Kooperatifi’nce çalıştırılan bir adet “Balıkçı Barınağı” mevcut. SUBİS sistemine kayıtlı ve Ayvalık’ta balıkçılık mesleğini ifa eden 462 kişi bulunmaktadır. Bölgede turizm amaçlı ikinci konut sahibi ve ikametgahı Ayvalık’ta olmayan pek çok amatör balıkçıya da dönemsel olarak ayrıca ev sahipliği yapmaktadır.”

Başkan Ergin, Afetin yaşandığı gün kısa süre içinde Ayvalık Kaymakamlığı bünyesinde, içerisinde Ayvalık Belediyesi, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü, kolluk kuvvetleri, kamu kurumları idarecilerinin de bulunduğu hasar tespit komisyonunun kurulmasını sağladıklarını söyledi. Ergin, “Maddi olarak zarar gören vatandaşlarımız 0266 312 10 40 numaralı Kaymakamlık hattı üzerinden veya bizzat İlçe Kaymakamlığı’na gelerek başvuruda bulunabilir. Talepler kayıt altına alınarak, ekipler hasar tespiti için bölgeye gönderilecek” dedi.

Afet bölgesi İlan Edilsin Talebi

Ergin, Şubat ayındaki hortum ve ardından dün yaşanan felaketle birlikte bölge milletvekilleriyle irtibata geçildiğini, konunun T.B.M.M’ne getirilmesini ve kentin afet bölgesi olarak ilan edilmesi konusunda da taleplerin iletildiğini söyledi. Kamil Akyürek

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu