Gündem

Balıkesir Eğitim İş 8 Mart’ı Meydanda Kutladı

Balıkesir Eğitim İş 8 Mart’ı Meydanda Kutladı

Balıkesir Eğitim İş Sendikası 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Ali Hikmet Paşa Meydanı’nda günün anlam ve önemine ilişkin bir açıklama.

BİRÇOK BAŞLIKTA  “KADIN HAKLARI VE MÜCADELESİ“

Balıkesir Eğitim İş Sendikası teşkilatı yaptığı açıklamada kadın haklarından, kadın cinayetlerine kadar birçok başlıkta görüşlerini Ali Hikmet Paşa Meydanı’nda vatandaşlarla paylaştı. Ayrıca Balıkesir Eğitim İş Sendikası tarafından yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

Türkiye’de kadınlar ev içinde emeği yok görülen her gün cinayetlere kurban giden, ayrıca bu karanlık sistem içerisinde yurttaş olabilmenin mücadelesini vermektedir.

KADIN CİNAYETLERİ VE ŞİDDET VERİLERİNE YER VERDİLER

AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılında 66 kadın cinayete kurban gitmişken, aradan geçen 19 yılda katledilen kadın sayısı 8 bine dayanmıştır.  2013’ten 2020 yılına kadar ilgili kanunlar ile 448 bin 409 kadın şiddete maruz kalırken 1 milyon 608 bin kadın ise koruma talebinde. AKP’nin kadına karşı şiddet ve cinayet sicili bu denli bozukken şimdi de İstanbul Sözleşmesi’ni tartışmaya açmakta; kadının adından dahi rahatsız olan gerici ittifak ortakları ile kadınların daha fazla şiddete maruz kalmasına ve katledilmesine ön ayak olmaktadır.

İŞ HAYATINDA KADINLARIN DURUMUNI EL ALDILAR

Kadınlar sadece aile içinde değil iş yerinde de sömürü, adaletsizlik ve ölümlere kurban gitmektedir. Sadece 2020 yılında adına Kader dedikleri; en az 150 kadın emekçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetmiştir. Ekonomik kriz en çok kadınları etkilemiş kadın istihdamı yüzde 10 civarında azalmıştır. 10 milyondan fazla kadın ev işleri nedeniyle kendi ekonomik bağımsızlıklarından dışlanmış, pandemi sürecinde de çalışan kadınların sömürüsü hem ev işlerinde ayrıca hem iş hayatında olmak üzere 2 kat artmıştır.

Ücretlerde toplumsal cinsiyet eşitsizliği artarken 2006 yılında yüzde 12 olan eşitsizlik 2020’de ayrıca yüzde 20,7’ye yükselmiştir.

EĞİTİMDE KIZ ÇOCUKLARINA DEĞİNDİLER

Kısacası AKP iktidarında kadınlar çalışma hayatından daha fazla sömürülmüş, daha fazla baskıya maruz kalmıştır. Bugün kız çocukları 4+4+4 eğitim sistemi ile örgün eğitim dışına itilmiş ve çocuk gelin ile çocuk işçi sayısında artış yaşanmıştır. TÜİK verilerine göre 15-19 yaşları arasındaki her 4 kız çocuğundan biri ne okula ne de işte bulunmaktadır. Bu oran erkek çocukları arasında onda 1’dir. Eğitim İş olarak vurguluyoruz ki kadın erkek eşitliği sadece kadınların sorunu değil, uygarlaşmada bir eşiktir.

 “CUMHURİYET DEVRİMLERİ EŞİTLİĞİN ADIDIR”

Kız çocuklarının okumalarına ayrıca önem veren onları sosyal hayata katan onlara dünya ülkelerinin birçoğundan önce seçme ve seçilme hakkı vererek eşit bireyler olduklarını ilan eden, Mustafa Kemal Atatürk ve yol arkadaşlarının kurduğu Cumhuriyet’e yakışmayan tabloyu değiştirmek, Cumhuriyet devrimlerini rotası kabul eden her yurttaşın görevidir. Ayrıca Cumhuriyet devrimleri kadın erkek eşitliğinin adıdır.

 “YAŞASIN 8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ “

Devrimler, kadınların ülkemizde ekonomik ve toplumsal olarak var olmasının adıdır. Devrimler kadınların köle olarak görülmesine karşı eşit bir birey ve yurttaş olmasının adıdır. Cumhuriyet devrimleri kadınları hor gören gerici zihniyete karşı laik yaşamın adıdır.  Devrimler kadınların katledilmesine, sömürülmesine karşı adaletin ve demokrasinin adıdır. Sömürüye ve baskıya, iş cinayetlerinde katledilmeye cinsel şiddet ve ayrıca ayrımcılığa gerici kuşatmalara karşı yaşansın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü. Yaşasın Cumhuriyetimiz ve ayrıca Cumhuriyet devrimlerimizin adı olan kadınlarımız.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu