GündemEkonomiİlçe HaberleriTürkiye Gündemi

Balıkesir’in Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Belli Oldu

Balıkesir’in Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Belli Oldu: Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Tüm illere bağlı ilçelerin Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırmaları (SEGE) 2022 sonuçlarını açıkladı. Açıklanan Verilere Göre Balıkesir’in bir çok ilçesinde istenilen düzeyde olmadığı ortaya çıktı.

 

Balıkesir’in Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Belli Oldu

Balikesirin Ilcesi

7 İlçe Ortalamanın Üstünde

Bakanlığın resmi sitesinde yayınlanan verilere göre Balıkesir’in ilçelerindeki sıralama da belli oldu. Bakanlık Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralamasını 6 kademede sınıflandırıyor. Buna göre Balıkesir’in 7 İlçesi Balıkesir adına sevindirici şekilde ikinci Kademede yer aldı. 5 ilçesi de üçüncü Kademede yer alarak ortalama bir konumda yer aldı.

 

234

Geriye Kalan İlçeler Ortalama ve Altı Düzeyde

Ancak, 6 ilçesi dördüncü, 2 ilçesi de beşinci kademede yer alarak ortalama seviyenin altında yer aldı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı 973 ilçeye ait İlçe SEGE-2022 çalışmasında sosyo-ekonomik gelişmişliği ölçen 56 değişken kullanıyor. Ayrıca, Analiz sonucunda, ilçelerin endeks skorları ve sıralarını belirliyor. Böylelikle de, skorlardaki doğal kırınımlara göre ilçeleri 6 gelişmişlik kademesinde gruplandırıyor.

 

8 2

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yayınladığı verilere göre, Balıkesir’in İlçelerinin Kademeleri şu Şekilde;

Altıeylül, Karesi, Edremit, Bandırma, Ayvalık, Burhaniye ve Marmara ikinci Kademe. Erdek, Gönen, Susurluk, Gömeç ve Bigadiç üçüncü Kademe. Manyas, Savaştepe, Sındırgı, Dursunbey, Havran ve İvrindi ilçesi dördüncü kademede.  Kepsut ve Balya ise beşinci kademede yer alıyor.

 

1 15

SEGE Nedir, Ne Anlama Geliyor?

Peki, Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırmaları (SEGE) ne anlama geliyor?  SEGE, Resmi politika, strateji ve kamu uygulamalarına girdi sağlamak amacıyla Türkiye’deki Düzey-2 bölgelerinin, illerin ve ilçelerin sosyo-ekonomik gelişmişliklerini nesnel olarak ölçen ve karşılaştıran analiz çalışmalarıdır. Çalışmalarda, sosyo-ekonomik gelişmişliği ölçen değişkenler kullanılarak Düzey-2 bölgelerinin, illerin ve ilçelerin gelişmişlik düzeyleri istatistiksel tekniklerle analiz edilmekte ve söz konusu birimlerin gelişmişlik sıralaması ortaya konmaktadır.

 

Haber: Muhammed Can Akyürek

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu