Yaşam TarzıBalıkesir Son Dakika HaberleriGündemİlçe HaberleriÖzel HaberlerYaşam

Balıkesirliler Maydanoz İle Neler Yapar?

Balıkesirliler Maydanoz İle Neler Yapar?

Balıkesir kahvaltısı ve mahalli yemekleri ile oldukça zengin bir şehirdir. Peynir çeşitleriyle markalaşmış hale gelen Balıkesir kahvaltısında maydanozun yeri oldukça fazladır. Düğün ve hayır gibi törensel mahiyetteki toplantılarda hazırlanmakta ve davetlerde sunulmaktadır.

Balıkesir’in zengin sofralarında çorbalarından hamur işlerine salatalardan yemeklere her çeşite maydanoz yakışır. Bazen bir tarifin süsü bazende olmazsa olmaz parçasıdır. Kahvaltıların peynir yanında vazgeçilmezi olan maydanoz akşam yemeklerinde ise ciğer, lahmacun, çiğ köfte ve dolma içlerinde sıklıkla kullanılır.

Balıkesirliler Maydanoz İle Neler Yapar?

Yarım su bardağı maydanoz günlük 17 vitaminin yüzde 108’ini, C vitaminin yüzde 53’ünü, K vitaminin yüzde 547’sini, folatın yüzde 11’ini, potasyumun yüzde 4’ünü karşılar. Maydanoz antioksidan özelliğe sahiptir. Kalorisi düşük olduğu için kilo verme diyetlerinde rahatlıkla kullanılır. Kemik sağlığını destekler. Kanserle savaşan maddeler içerir bağışıklık Sistemini destekler ve diyabet hastaları için kan şekerini düzenler. Maydanozun bitmeyen faydaları geçmişten günümüze bilinmekte olup, sadece yiyecek olarak değil; ilaç yapımında ve kozmetik alanlarda da kullanılmıştır.

Maydanoz ile kaç çeşit yemek üretilir

Maydanoz yaklaşık 50 çeşit yemeklerde bazen görsel süsleme olarak bazende tariflerin vazgeçilmezi olarak kullanılır. Maydanozun en çok kullanım alanı: Kısır, poğaça, sandviç, dolma içi, karnabahar, köfte içleri, yağ yakıcı detoks suları, bakla yemeği, tavuk tantuni, kahvaltılık turşu ve salça, çiler, çiğköfte, mercimek köftesi, lahmacun, piyasa ve salata çeşitlerinde kullanılır.

Buse Tuncay

Dikkatinizi Çekebilir:

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu