Özel HaberlerBalıkesir Son Dakika HaberleriGündemİlçe HaberleriYaşamYaşam Tarzı

Halı Isıtmaz Keçe Isıtır

Halı Isıtmaz Keçe Isıtır

Kullandığımız halılar ve bugünkü keçe kullanımı konusunda Recep Agen, keçe halıdan önce gelir diyerek sebebini anlattı.

“Halının iplikleri boyanıyor. Boya, en aşağı 100-120 derece sıcaklık olmadan boya tutmuyor. Fakat bu keçeler uzun boylu boyanmıyor. Sadece üzerine koyduğumuz nakışlar, boyanık olarak geliyor ve bu kısmının etkisi çok fazla olmuyor. Keçenin üzerindeki boyalı kısmın zararlı etkisi olmuyor. Halının üzerine oturduğunda, halının sıcaklığı belli eder ve sıcaklık geç gelir. Keçe de ise böyle bir durum yaşanmaz”

Halı Isıtmaz Keçe Isıtır

Teknoloji Keçeyi de Etkiliyor

Agen, “Tabii halılar günümüzün modasıdır. Keçeler, hep eskiye dayanır. Eskiden halı satan yerler çok fazla yokken keçe vardı. Ancak eski zamanlarda insanların sosyal hayatında halıyı kullanış şekilleri keçeye göre şekillenir. Teknolojinin bu kadar günümüze işlemediği zamanlarda keçe her zaman tercih edilen bir şey olmuştur” şeklinde kendisini ifade etti.

Halı Isıtmaz Keçe Isıtır

“Bana Göre Keçe her zaman lazım”

Keçenin kullanım alanlarına değinen Recep Agen, “Mesela meslek hayatımda gördüğüm şeylerden bir tanesi de şehir dışından evlere rutubeti önlemek için keçe siparişi verenlerde oluyordu. Rutubet olan bir yere keçe sarıyorlardı. Camcı mesleği uğraşanlar ise cam arabalarında camların kırılmaması için keçe sarıyorlardı. Yani kullanım şekli çok çeşitlidir. Faydalı yapısından dolayı bir çok alanda tercih edilir. Keçe daha çok sıcaklık bakımından ve bir şeyi muhafaza etmek, sarabilecek bir yapıda olmasından dolayı isteniyor. Mesela biraz önce de bahsettiğim gibi rutubet yapan bir noktaya uygulandığında rutubeti engellediği de görülüyor. Keçe her zaman lazım bir şey” dedi.

Halı Isıtmaz Keçe Isıtır

 “Ustalarım Bugün Hayatta Değiller!”

Agen, “Bu mesleğe ilk başladığımda Balıkesir’de bu meslek ile uğraşanların sayısı fazlaydı. Ancak teknolojinin gelişmesi insanların tercihlerini bir nebze daha değiştirdi. Özellikle şu an günümüzde keçe mesleği ile uğraşan meslektaşlarımız da azaldı. Kimisi yaşlanıyor, emekli oluyor bırakıyor, kimisi vefat ediyor. Mesela benim ustalarım, arkadaşlarım hepsi rahmetli oldu. Bu sebepten dolayı bu mesleği yapanların sayısı ciddi bir şekilde azaldı. Eskisi gibi keçe mesleğiyle uğraşan bir usta bulmak çok zor. Eskiden moda olan ve insanların tercih ettiği bu ürünlerin ustaları farklı sebeplerden ötürü, mesleği bırakma durumuna geldi” dedi.

Halı Isıtmaz Keçe Isıtır

“En Sevdiğin Ne Deseler Keçe Derdim”

Agen, “Mesleğe karşı duyduğum ilgi ve alaka ben de hep en öncelikli oldu. O yüzden sevdiğim şeylerin sıralaması oldu en başa kendi mesleğimi koyardım. Keçecilik sevilmez mi! Mesela 82 yaşındayım ve hala daha dükkanımı bu soğuk kış günlerinde gelip açıyorum. Bu dükkânı açtığımda ilk günkü heyecanım hep oluyor. Buraya gelip bana bir şey sormak isteyenlere yardımcı olmak için geliyorum artık. Bu mesleğin yeri bende hep ayrı oldu. Dükkânı açarken de aynı heyecanla açıyorum.” dedi.

Haber Merkezi

Dikkatinizi Çekebilir:

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu