EğitimGündem

BAÜN Projeleriyle Balıkesir’e Değer Katıyor

BAÜN Projeleriyle Balıkesir'e Değer Katıyor: Kaz Dağları Bal Ormanı ve Bal Köyü Projesi Yeni Bir Boyut Kazanıyor

BAÜN Projeleriyle Balıkesir’e Değer Katıyor

Balıkesir’de, Burhaniye’de yürütülen Kaz Dağları Bal Ormanı ve Bal Köyü Projesi, Balıkesir Üniversitesi’nin öncülüğünde hayata geçirilen “Yeni Nesil Bal Arısı Kovanlarının Tasarımı, Araştırılması ve Geliştirilmesi ile Varroosis ve Nosemosis’le Mücadele İçin Yeni Yöntemlerin Araştırılması” projesi ile daha da büyüyor. Bu proje, Türkiye genelinde bir örnek olmayı hedefleyerek Balıkesir’in arıcılık sektöründe lider konumuna gelmesini amaçlıyor.

Proje kapsamında, Balıkesir Üniversitesi TEKNOKENT A.Ş. tarafından geliştirilen “Yeni Nesil Bal Arısı Kovanları” ve Kaz Dağları Bal Ormanı ve Bal Köyü Projesi bir araya getirilerek, organik bal üretimi, arı sütü, propolis ve polen üretimi konularında çığır açacak çalışmalara imza atmayı hedefliyor.

Balıkesir Üniversitesi Burhaniye Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Oğuzhan İlban, projenin Türkiye genelinde bir öneme sahip olduğunu belirterek, bu başarıyı Balıkesir’in arıcılık sektöründe bir numara yapmak için kullanacaklarını söyledi. Ayrıca, projenin sadece Balıkesir’e değil, tüm Türkiye’ye yayılmasını hedeflediklerini vurguladı.

Baün Projeleriyle Balıkesir'E Değer Katıyor

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Balıkesir Üniversitesi, Edremit Belediyesi, İl Sağlık Müdürlüğü, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Orman Bölge Müdürlüğü, Edremit Orman İşletme Müdürlüğü, S.S. Kazdağları Dereli Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve Balıkesir Arı Yetiştiricileri Birliği’nin iş birliğiyle yürütülen proje, Türkiye’nin en büyük bal ormanını Edremit Kazdağları’nda kurmayı amaçlıyor. 2 bin dekarlık alanda yapılacak proje ile Balıkesir’in arıcılık sektörü güçlenerek şehir ve ülke ekonomisine katkı sağlamayı planlıyor.

Yeni Nesil Bal Arısı Kovanı Projesi ise kimyasal ilaç kullanmadan Varroa akarlarıyla mücadelede üstün başarı sağlayarak, arıcılık sektörüne yenilik getiriyor. Ahşap kartuş plakalar sayesinde kovan içindeki nem ve sıcaklığı kontrol altına alarak, arıların sağlıklı bir ortamda yaşamasını sağlıyor. Bu tasarım, organik Varroa mücadelesi, kovan içi organik ilaçlama ve duman uygulamalarında klasik kovanlara göre üstün performans sergiliyor.

Balıkesir Üniversitesi Burhaniye Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Oğuzhan İlban, projelerin Balıkesir’in arıcılık sektöründeki önemli bir konuma gelmesini sağlayacağını ve Türkiye genelinde bir örnek teşkil edeceğini belirtti. Projenin 2 yıl içinde tamamlanması planlanıyor, bu süreçte Balıkesir’in arıcılık alanında bir çığır açması bekleniyor.

Muhammed Can Akyürek

Kazdağı Bal Ormanı İçin Yeni Adımlar

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu