Görüntülü Haberler

“BESİCİLİK’TE ZOR GÜNLER”

Besiciliğin içinde küçük yaşlardan itibaren çalışmaya başladığını söyleyen Gökköy’den Raif Peltek “karı koca tüm yatırımımızı hayvancılığa harcadık ancak besicilikten kazanç sağlamak artık zorlaştı” dedi.

Balıkesir’in Gökköy mahallesinde hayvancılıkla geçimini sürdüren Raif Peltek, “Yedi hayvanla başladık bu işe saman pahalıydı ve zar zor geçirdik yılları. Samanın bugün ki fiyatı 1 balyası 20 TL. Fiyatlar yüksek, ineğe bakacak durum kalmadı. Hayvanlar bu yüzden satılıyor yada elimizde üç beş hayvan kaldı onlar da satılabilir genel durum bu ”dedi. Sulama imkânımız olmadığı için arazimizden de yeterli ölçüde faydalanamıyoruz burada bir gölet yok diyen Peltek, imkân varsa çok yönlü oluyor ancak yoksa bir bir elimizdekilerde gidiyor “şeklinde konuştu.

Fiyatlar Yükseliyor Besicilik Kırsal’da Zorlaştı

Peltek, Arazimize arpa buğday yulaf alabiliyoruz kuru mahsul ama sulama imkânımız olsa mısır yahut başka ikinci mahsulde ekeriz daha iyi olur. Bu imkânımız yok kışlık mahsul ekebiliyoruz ot gibi çeşitler bunlar da geçen sene yağmur olmadığından verim düştü biz hayvanlara bakacak balyayı koyamadık ve bu yüzden hayvanlarımızı da sattık. Şu an fabrikaların kölesiyiz ama onlarda olmasa elimizde bir tane hayvan kalmazdı. 150 dönümlük araziden zamanında aldığımız 30-40 balya olurdu geçen yıl yağmurda yağmayınca yarı yarıya düştü. Hayvanların yemini şu anda karşılamaz ektiğimiz şeyler çünkü süt zaten para etmiyor, ve yetmiyor. Besicilikte hayvanına bakabilirsen kazanırsın bakacak gücün yoksa hayvanını satarsın. Zorlanıyoruz tabi ki. Saman fiyatlarından tutun beyaz peynir ve benzeri ürünlerdeki fiyatlar durumu ortaya koyuyor. Bugün gelinen noktada mecburen mevcut standart yem neyse onu hayvana vermek zorundayız. Hayvanın sağlığını da korumak önemli. Tüm bunları harfiyen yerine getirmek zor oluyor bana kalırsa hayvancılık artık zorlaştı bitmek üzere” dedi.Fatma Kara

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu