Prof. Dr. Nilay ŞAHİN

BİR FİNCAN KAHVENİN KIRK YIL HATIRI VAR MIDIR?

Doç. Dr. Nilay ŞAHİN

Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı

Toplum olarak kahve içmek bize keyif veren bir şeydir. Hatta kahve ikram etmek bizim için o kadar değerli ki “bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır” deriz. Peki iyi güzel, biz kahve içmeyi de, ikramı da çok seviyoruz ama gerçekten kahve vücudumuz için ne kadar yararlı? Kahvenin gerçekten bilimsel olarak da ispatlanmış faydaları vardır. Peki bunları nasıl yapıyor? Şimdi bunlara bir göz atalım.

İlk olarak şunu söylemek isterim ki kahve bizi sadece uyanık tutmaz aynı zamanda akıllıda yapar. Bunu da hepimizin bildiği etkin maddesi olan kafein ile yapar. Kafein de bunu beyindeki adenozin denen bir maddeyi bloke etmesi ile sağlar. Böylece vücutta daha çok adrenalin ve dopamin salınır. Yine kafein, metabolik hızı yükseltir ve yağ dokularından yağlı asitleri harekete geçirmeye yardımcı olur. Ayrıca fiziksel performansı arttırır. Bunun sonucu olarak da daha kolay kilo verebilir ve hareket edebiliriz.

Eğer ailenizde şeker hastası varsa ve sizde risk altında iseniz kahve içmek bu riski bir miktar azaltmaktadır. Ve yine riski azalttığı hastalıklardan biri parkinson bir diğeri de Alzheimer hastalığıdır. Diğer güzel bir etkisi ise karaciğer yağlanmasını ve karaciğer kanser riskini azaltmasıdır.

Peki kahvenin bir antioksidan ve vitamin deposu olduğunu biliyor muydunuz? Çok ilginç değil mi! Yanlış okumadınız, kahve pek çok B vitaminini içeren bir vitamin deposudur.

Tabii bu kadar faydası olan kahvenin elbette aşırı alındığında görülen zararları da yok değil. O nedenle tüketimde aşırıya kaçmamak ve içerken yukarıda saydığım faydaları elde edebilmek için mümkünse kahveyi şekersiz içmek uygun olacaktır. Benim gibi uykunuzu çok fazla etkiliyorsa öğleden sonra 2’ ye kadar kahvenizi içmenizi tavsiye ederim. Yani bu kadar faydadan sonra bir fincan kahvenin kırk yıl hatırının olması gerekmez mi!

 

 

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu