Köşe Yazıları

Çatınızdan Ne Kadar Güneş Enerjisi Elde Edebilirsiniz?

Geçen yıl Google’da “çatı üstü Güneş enerjisi” arama eğilimi yüzde 60 artış gösterdi.

İklim krizinin günbegün daha da şiddetlenmesi ve  güneş enerjisinin daha erişilebilir hale gelmesiyle birlikte dünya çapındaki güneş enerjisi şirketlerine ve geliştiricilere bilgi ve teknoloji sunma potansiyeli ve talebi de artıyor.

 

Google Haritalar Platformu tam da bu nedenle yeni çevre API’leri paketi kapsamında Solar API’yı kullanıma sunduklarını duyurdu. Solar API temiz, yenilenebilir güneş enerjisine geçişi hızlandırmaya yardımcı olmak amacıyla 40 ülkede 320 milyondan fazla binayı kapsayan önemli bina, çatı, gölgelendirme ve panel konfigürasyon verilerini içeriyor.

Google, Solar API ile bir yıl içinde 100 milyon dolar gelir elde etmeyi de bekliyor. Solar API, güneş enerjisi pazarı web sitelerine, güneş enerjisi kurulumcularına, SaaS geliştiricilerine ve belirli bir adresin çatı üstü güneş enerjisi potansiyelini anlamak isteyen tüm kullanıcılara fayda sağlayan çeşitli özellikler sunuyor.

Solar API’ın kökenini oluşturan Project Sunroof nedir?

2015 yılında Google “Project Sunroof“ adlı proje tanıtmıştı. Project Sunroof, Google Maps’teki verileri kullanarak insanlara evlerinde güneş enerjisi kullanmanın iyi bir fikir olup olmadığı ve uygunsa panelleri nereye yerleştirmeleri gerektiği hakkında bilgi veren bir internet sitesidir. Adresinizi girdiğinizde Project Sunroof, evinizi Google Haritalar’da arar ve kişiselleştirilmiş çatı analizinizi oluşturmak için bu bilgileri diğer veritabanları ile birleştirir.

Project Sunroof, bir yılda çatınıza ne kadar güneş ışığının çarptığını hesaplarken şunları dikkate alıyor:

Google’ın görüntü ve harita veritabanı
Çatınızın 3 boyutlu modellenmesi
Yakındaki yapıların ve ağaçların oluşturduğu gölgeler
Bir yıl boyunca olası tüm güneş pozisyonları
Güneş enerjisi üretimini etkileyebilecek geçmiş bulut ve sıcaklık modelleri

Tüm bu analizlerinin sonucunda da Project Sunroof, çatı boyutuna, çatıya vuran güneş miktarına ve elektrik faturasına bağlı olarak elektrik kullanımının yüzde 100’üne yakınını üretecek bir kurulum boyutu önerir. Şayet bu kurulumu yaptırırsanız mali olarak size getireceği faydayı da hesapladıktan sonra kullanıcı isterse onu en yakınındaki güneş paneli yerleştiricileri ile iletişime geçirme imkanı sunar.

Uçucu Organik Bileşikler Nedir, Sağlığımızı Nasıl Etkiler?//

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu