GündemSiyasetTürkiye Gündemi

ERDOĞAN’DAN ÇOK KRİTİK ABD VE RUSYA AÇIKLAMASI..!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye’deki durumu, savaşı durdurmak için mümkün olan çözümleri, Türkiye’nin ABD ve Rusya ile ilişkilerini değerlendirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cezayir ve Türkiye’nin ticaret ve yatırım potansiyelinden en iyi şekilde istifade edilmesi için ekonomik ilişkilerin birçok boyutuyla gelecek dönemde daha çok gelişeceğini belirtti.

 

Cezayir ziyaretinden önce bu ülkede yayımlanan Eş-Şuruk gazetesine yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke ilişkilerini, bu ilişkileri geliştirme yollarını, vize uygulamasını, Suriye’deki durumu, savaşı durdurmak için mümkün olan çözümleri, Türkiye’nin ABD ve Rusya ile ilişkilerini değerlendirdi.

 

 

 

Ortadoğu’da çıkar çatışmalarının yaşandığı bir dönemde Türkiye’nin ABD ve Rusya ile olan ilişkilerine dair sorulan soruya Erdoğan, şöyle cevap verdi:

 

“ABD aslında bizim en eski müttefiklerimizden. Ancak son dönemde bazı konularda ihtilafa düştük. Suriye krizinin çözümü ve terör örgütü DEAŞ’la mücadele meselesi gibi bazı derin anlaşmazlıklar oldu. ABD’den istediğimiz, milli güvenliğimizi ilgilendiren konularda yanımızda durması ve düşmanlarımızla iş birliği yapmaması. ABD’nin Türkiye’nin bölgedeki en güvenilir müttefik olduğunu iyi anlaması gerekir. Daimi barış ve istikrarın sağlanması için PKK, YPG ve PYD gibi terör örgütlerine yaslanmak çok büyük bir hata olur.”

 

15 Temmuz başarısız darbe girişimi

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD’nin, 15 Temmuz başarısız darbe girişiminin faillerini teslim etmemesi konusuna da değindi.

 

Devlete ait kurumları bombalayan ve 251 Türk vatandaşının ölümüne neden olan 15 Temmuz başarısız darbe girişiminin faili Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması’nın (FETÖ/PDY) elebaşı Fetullah Gülen’in hala örgütün başında yer aldığını ve rahatlıkla yönlendirdiğini ifade eden Erdoğan, “Bu çerçevede sunduğumuz tüm bilgi ve belgelere rağmen bu kişiyle ilgili herhangi bir adımın atılmamasını kabul edemeyiz. ABD’den Gülen’i teslim etmesini istiyoruz. Şüphesiz iki ülke arasında üst düzeyde diyalog devam ediyor. Karşılıklı diyalogla bu sorunların üstesinden geleceğimize inanıyoruz. ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ve ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Korgeneral H.R. McMaster’ın Türkiye ziyareti, bu dönemde oldukça önemli.” diye konuştu.

 

Türkiye ile Rusya ilişkileri hakkında ise Erdoğan, Rusya’nın Türkiye’nin en büyük ticari ortaklarından biri sayıldığını ve iki ülke arasında turizm, kültür ve enerji alanlarında güçlü iş birliğinin olduğunu belirtti.

 

Erdoğan, Türkiye’nin Rusya ile bölgesel konularda yoğun bir diyalog kurduğunu, bölgedeki sıkıntılara sınır koymak için ortak adımlar attıklarını ifade ederek, şunları kaydetti:

 

“Ancak bu, Moskova ile tüm konularda uzlaşmak zorunda olduğumuz anlamına gelmiyor. Ancak üzerinde ihtilaf olan konuları uygun platformlarda ele almak için bırakıyor, uzlaştığımız konularda iş birliği yapıyoruz. Bu stratejik vizyon çerçevesinde önümüzdeki dönemde de Rusya ile ilişkilerimizi ilerletmekte kararlıyız.”

 

Suriye krizinin, Türkiye’ye güvenlik açısından etkilerine ilişkin Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları kaydetti:

 

“Suriye’deki çekişmenin, siyasi, güvenlik ve insani boyutlar başta olmak üzere Türkiye’ye büyük etkileri oldu. DEAŞ, En-Nusra, PKK, PYD ve YPG gibi milli güvenliğimize direkt tehdit oluşturan terör örgütleri türedi. Çatışma sahasında savaş tecrübesi kazanarak, dışarıdan destek aldılar. Suriye rejiminin kimyasal silaha sahip olması da bizim için başka bir endişe kaynağı.”

 

“Sivillerin zarar görmemesi için titizlikle çalışılıyor”

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin Suriye’den kaynaklanan terör tehdidini bertaraf etmek için Fırat Kalkanı Harekatı’nın ardından da Zeytin Dalı Harekatı’nı başlattığını belirterek, Zeytin Dalı Harekatı’nın büyük bir başarıyla devam ettiğini, bölgede sivillerin zarar görmemesi için çok büyük titizlikle çalışıldığını kaydetti.

 

Cumhurbaşkanı, operasyonun bölgenin tamamı terör unsurlarından temizlenene kadar sürdürüleceğini belirtti.

 

Türkiye sığınmacılara sunulan standartları yükseltti

 

Türkiye’de bugün 3 buçuk milyon Suriyeli olduğunu ve Türkiye’nin sunulan imkanlarla uluslararası bağlamda sığınmacılara sunulan yaşam standartlarını yükselttiğini ifade eden Erdoğan, birçok Avrupa ülkesinde ve bölge ülkelerinde Suriyelilerin güvenlik duvarları arkasında kaderlerine terk edildiklerine şahit olunduğunu aktardı.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin çatışmaların sonlanması ve barış için Türk Silahlı Kuvvetleri’ni göndererek Suriye konusunda fedakarlık yapmaktan kaçınmadığını, aynı zamanda İdlib’deki gerilimi azaltmak için gözetleme noktaları kurduğunu, yeni gözetleme noktalarının da kurulması için çalışmaların devam edeceğini söyledi.

 

Erdoğan, ABD’den tek talebin Türkiye’nin ulusal güvenliğini ilgilendiren konularda yanımızda yer alması ve düşmanlarıyla iş birliği yapmaması olduğunu kaydederek, Suriye krizinin çözümü için tüm diplomatik çabaları desteklediklerini, Cenevre sürecine etkin olarak katkı sağladıklarını, Cenevre’yi destekleyici bir zemin oluşması için Soçi ve Astana’da ilgili taraflarla çalıştıklarını belirtti.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu