GündemEkonomi

Erişilebilir Gıda’da Lojistik İhtiyacı

Erişilebilir Gıda’da Lojistik İhtiyacı

BASİAD Balıkesir Sanayici ve İş İnsanları Derneği; artan gıda fiyatları, erişilebilir gıda ve iklim değişikliği arifesinde; sürdürülebilir gıda konularını ele aldılar.

BASİAD Balıkesir Sanayici ve İş İnsanları Derneği dernek bünyesindeki sektör temsilcileri görüşleri, araştırmalar ve son iki yılda konu ile ilgili hazırlanmış raporlar ışığında Türkiye için stratejik önem arz eden erişilebilir gıdayı sürdürülebilir kılmak konusunu görüşmek üzere toplandılar.

BASİAD Başkan Yardımcısı Selçuk Savaş:”Tarım-gıda tedarik zincirinin her aşamasında lojistik faaliyetleri söz konusu olmaktadır. Zincirde yer alan üretici; küçük çiftçi, büyük çiftçi veya tarım işletmesi olabilmektedir. Doğal olarak, zincirde satış kanalına ve bölgeye göre lojistik faaliyet farklılıkları oluşmaktadır.

Bu zincirde kayıplar yüksektir ve kayıpların yüksek olduğu, değer yaratmayan faaliyetlerin ortadan kaldırılması gerekmektedir. TARIM-GIDA TEDARİK ZİNCİRİNDE KAYIPLAR Taze meyve ve sebzelerin hasat sonrası kayıpları gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasında farklılık arz etmektedir ve sırasıyla tahmini düzeyler %5-35 ve %20-50 olarak raporlanmıştır. Ülkemizde yılda değeri yaklaşık 80 milyar lirayı bulan yaklaşık 50 milyon ton yaş meyve ve sebze üretilmektedir, ancak söz konusu gıdalar tarladan sofraya ulaşıncaya kadar önemli kayıplara uğramaktadır.

Tarımsal ürünlerin nihai kullanıcıya ulaşana kadar yaşanan kayıpların çoğu, hasat yöntemlerinde yanlış uygulamalar, ürünün iklim koşullarından korunamaması, uygun olmayan paketleme sonucu sarsılma-sıkışma-delinme-darbe hasarlarının oluşması, ön soğutma gerektiren ürünlerde soğutma uygulanmaması, ürünlerin kalite standartlarına uygun olmaması, katma değer yaratmayan elleçleme (yeniden paketleme, gereksiz taşıma) işlemlerinin fazlalığı, ürünün doğru koşullarda depolanmaması ve yanlış taşıma araçları kullanılmasından kaynaklanmaktadır.” Dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu